I ett förstärkt Familjehem…

… som tillhandahålls via BRIZAD behandlingskonsult så får massor med galna saker hända UTAN att någon behöver stå till svars.

Nu har jag väldigt, väldigt mycket torrt på fötterna så nu tänker jag faktiskt skriva det här inlägget som jag velat skriva i flera år! Nu gör jag det äntligen, eftersom det är både nödvändigt och synnerligen högaktuellt. För igår fanns följande att läsa om privata företag, bland annat BRIZAD som tjänar miljontals kronor just på barn som är placerade i familjehem. En bransch som det går att sko sig på ordentligt!

Nu ska jag berätta ett axplock av vilka missförhållanden som förekommer i ett hem som just företaget BRIZAD skakat fram åt en socialtjänst någonstans i Sverige:

I fallet som jag ska berätta om så handlar det om ett familjehem som tar hand om ett barn som socialtjänsten anser har inkompetenta och olämpliga föräldrar som själva inte kan eller få ta hand om barn.

Under de senaste åren har det påtalats flera brister i Brizads familjehem från föräldrarnas håll men varken socialtjänst eller familjehemmet har lyssnat på föräldrarna och vad de haft att säga. Föräldrarna har försökt berätta om sin oro om att familjehemmet inte fungerat som det SKA, men det har inte hörsammats alls.

Barnet har farit vind för våg under flera dagar och nätter en sommar för några år sedan och varken socialtjänst eller familjehem har vetat var barnet hållit hus. Efter detta sade sig mamman i familjehemmet att hon TRODDE att barnet varit hos en ”kompis” men hon hade inte kollat av med någon annan vuxen hos ”kompisen” att barnet verkligen var i goda händer. Det var dessutom en helt ”ny och okänd kompis” som familjehemmet inte ens kände till. Efter hand har det visat sig att barnet varit utsatt för sexuella övergrepp av en vuxen under dessa dagar och nätter då familjehemmet släppt iväg barnet helt utan vuxenkoll. En rättegång hölls senare och förövaren blev dömd för både sexuella övergrepp och olaga hot mot barnet i fråga. Till saken hör att det var den biologiska mamman som anmälde förövaren för både hoten och övergreppen. Familjehemsmamman tyckte inte att det skulle anmälas.

Familjehemsmamman och familjehemskonsulentenfrån Brizad satt som åhörare vid rättegången. Vid rättegången framkom att familjehemmet helt uppenbart inte hade koll på var barnet befann sig och med vem eller vilka!  Socialtjänsten som hade det övergripande ansvaret för barnet brydde sig inte ens om att närvara vid förhandlingen.(!?)

I familjehemmet har det även visat sig att barnet inte sovit på nätterna. Detta på grund av att barnet suttit uppkopplad via mobil och bärbar dator nattetid. Den mest frekventa tiden för barnets aktivitet under vanliga vardagsnätter var oftast mellan 23 och 03. Även detta har föräldrarna påtalat under åren barnet bott i familjen. Helt utan respons annat än att familjehemmet påstår att ”socialtjänsten säger att vi inte får hindra barnet från detta”

Föräldrarna har även påtalat från dag ett att barnet bör drogtestas med jämna mellanrum. Detta har inte heller hörsammats! Efter några år i familjehemmet kom det fram att det nyttjades droger under dagtid på barnets skola och att barnet och dess umgänge setts ”röka på” under skoltid! Bilder börjar cirkulera där barnet sitter berusad på fester hos vuxna personer där denne intar alkohol på helgerna. Vid ett par tillfällen har till och med familjehemsmamman skjutsat dit barnet (!?)

Hos familjehemmet tillåts även vuxna män sova över hos barnet som ännu inte ens fyllt 15. Detta sker regelbundet.

Med familjehemmet får barnet åka utomlands vid ett tillfälle. Detta trots att föräldrarna motsätter sig detta. Både mamman och pappan i familjehemmet dricker sig berusade. Bråk uppstår. Den berusade Familjehemsmamman säger till barnet: ”Jag ångrar att jag tog hand om dig” Den berusade Familjehemspappan ger barnet senare en örfil under samma kväll. Allt enligt barnets egen utsago.

Barnet har sedan många år allergier och astma. Detta finns dokumenterat i sjukjournaler på sjukhuset. Trots detta väljer familjehemmet att skaffa en hund. Föräldrarna påtalar det olämpliga i detta. Familjehemmet skaffar ändå hunden.

Och som sagt.. Allt finns dokumenterat, det finns bevis och vittnesutsagor i allt från bloggar till konversationer på internet. Skärmdumpar och allt annat som kan behövas som bevisning framöver!

Barnet tillåts leva gränslöst och har inga adekvata och rimliga gränser i det här familjehemmet som envist fortsätter att håva in sin ersättning trots att de för längesedan borde ha erkänt: Vi klarar inte av det här barnet. Någon annan måste ta över. Framförallt för barnets skull!

I just det här specifika fallet så kan jag tycka att både socialtjänsten och familjehemmet gjort lika mycket fel. Socialtjänsten från början, men även familjehemmet som inte ser till att barnet hamnar hos någon som är rätt utrustad för att ta hand om barnet på rätt sätt.

Att sno åt sig skattepengar i en cynisk bransch där människor används för att skapa profit börjar ju vara en del av vårt Sverige. Inte ett skit kan man göra…

…annat än att BERÄTTA om det! Jag är glad för att jag till slut väljer att berätta om det, men tyvärr tror jag inte att den här berättelsen är särskilt unik!

Jag undrar bara hur man som familjehemsmamma / pappa kan leva med sig själva och år efter år skyffla in bra med pengar varje månad för att ta hand om någon annans barn fast man VET att man egentligen inte klarar av det på grund av bristande kompetens och engagemang.

Familjehem som inte kan erkänna att de inte klarar av ett svårhanterligt barn. För erkänner man så måste barnet flytta och när man vant sig vid pengaflödet varje månad så låter man det bero helt enkelt. Låt barnet göra som hon / han vill så flyter det på bara…

– Det är jätteviktigt. Just det faktum att vem som helst kan starta en sådan här verksamhet idag utan att de har den utbildning som krävs. Idag finns det ingen som har någon insyn i de här företagen och har någon koll på vad det är för personal som åker hem till familjehemmen, säger Ulf Hjelmgren på RFF.

Jag stör mig som f*n på detta och jag kommer i fortsättningen inte att hålla tyst. Jag vet att det här är ett högst aktuellt ämne och att det behövs att folk träder fram och berättar… För vid det här laget så borde ju fler än jag vara spyless på kommentarer som: ”Jaa.. så här med facit i hand var det ju kanske inte så bra… ehrm…”

Låt inte cyniska och pengakåta människor profitera på utsatta barns bekostnad!!

 

Barnet mådde sämre och sämre under åren som gick. Men pengarna rullade in, så det fick bero…

Historien är inte slut än.

Den har bara börjat!

Etiketter: , , , ,

24 kommentarer

  1. Roger Jonsson

    Hej Helena!
    Tyvärr är det ganska ofta så att det går prestige i saken,både hos soc.tjänsten och familjehemmet.Istället för att erkänna för sig själv o andra att situationen inte är bra så låter man det fortsätta vara destruktivt o planlöst,vilket medför att den familjehemsplacerade mår dåligt när det inte finns fasta rutiner och regler.Om ersättningen vore mindre så tror jag att det skulle försvinna mer oseriösa personer på marknaden,som det är nu är det lätt att köpa ”kärleken” till barnet som ingen
    normalt arbetande familj kan göra.

    Kram Roger

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Roger! Jo, nog är det åt helskotta för mycket prestige i vissa fall… Och på VEMS bekostnad kan man undra? Fast å andra sidan så känns det inte som att det kunde bli ett annat utfall med tanke på utredningen som är gjord av en ung, dum, oerfaren, nyutbildad utredare utan egna barn eller ens någon erfarenhet som ville visa sig duglig och slängde in lite lögner och annat hopkok i en salig blandning för att få framstå som duktig, kunnig och kompetent… NU ser vi facit av det hela.

      Dessutom frågar jag mig ibland hur det kommer sig att barnet bara visat försämringar i hela sin livssituation / mående UTAN att en enda människa reagerat (på rätt sätt) Allt rimmar så illa och jag får det inte att gå ihop!

      Och att pengar är drivkraften för alltför många bevisar väl bara det faktum hur mycket pengar som rullar kring dessa verksamheter. Från Botten och upp till Toppen… (Där de STORA pengarna hamnar)

      Allt är bara så sjukt och jag är numera HELT avtrubbad vad gäller detta. Och vad gäller att ”köpa kärlek” av sina barn så är det ju klart… det är alltid lättare att hala fram lite pengar än att engagera sig. På RIKTIGT!!

      Tack för din kommentar!! Kram tillbaks!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Med tanke på att det här ämnet är på tapeten just nu får mig att bli jävligt glad!!

      kanske får det till följd att:

      1. Skattepengarna går till RÄTT barn i RÄTT familjer!
      2. Oseriösa företag skärper sig!
      3. Folk med ÄKTA engagemang dyker upp i större omfattning!
      4. Även socialtjänstens förfarande börjar granskas utifrån i initialskedet av en placering av barn!

      Kram på dig Inger!

  2. Helena

    Hej

    Du är stark som törs berätta, eloge till dig!
    Detta måste lyftas.

    Ännu en gång är det ett barn/ungdom som hamnat i kläm på fel grunder. Att sociala inte kan bekänna dom fel dom begått är ingen nyhet och många med mig har nog tyvärr erfarenhet av detta.
    Varför lyssnar ingen på mamman/pappan en sån här gång, jo för sociala har gett sig fysiken på att av princip så ska man inte det, man kör sitt race även om barnet man ska skydda kommer i kläm, förjävligt.
    Det är många som utnyttjar systemet då pengar kommer på fråga..

    Låt historien rulla, du är en stark kvinna!!!

    Kram

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Tack Helena! Jag håller med dig fullt ut i vad du skriver… Det är nog vanligare än vad man tror med alla barn som kommer i kläm. I synnerhet felplacerade barn som dessutom är placerade på FEL grunder.

      Det mest tragiska i ALLA situationer / fall som jag läst om och kommit i kontakt med är att socialtjänsten INTE i ETT ENDA fall erkänt sina fel. Man undrar ju om dessa skrivbordsryttare sover gott om nätterna. De borde hälsa på i verkligheten lite oftare för att kunna göra ett bra jobb!!

      Kram på dig Helena

  3. Anders

    Med tanke på alla incidenter som hänt i samband med barnhemsplacering de senaste årtionden så är det märkligt att man inte infört kontrollmekanismer och rutiner för att minimera risken för att barnen far illa. Det är trots allt människor det handlar om och därtill utsatta sådana.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Anders! Jag håller med dig! Det ÄR konstigt att inte fler kontroller görs. Det är svårare att kliva på ett flygplan idag än vad det verkar vara att ta på sig att ta hand om någon annans barn. Det är så sjukt så det finns inte!

      Dessutom finns det antagligen massor med mammor och pappor som till slut inte orkar kämpa mot myndigheter och paragrafer. Många går säkert under på vägen och här skall även socialtjänsten granskas i VARENDA fall och varenda handläggare och dennes förfarande skall läggas under lupp!!

  4. Sanna

    Men herregud. Sånt här ska verkligen fram i ljuset. Ingenting blir bättre av att tiga. Tror också att det bara är toppen av ett isberg. Att det pågår för mycket fuffens inom en sådan verksamhet som familjehem. Det finns många BRA familjehem förstås, men lika många DÅLIGA och det är väl just för att det är svårt att ha någon kontroll eller överblick över dem. Håller med ovanstående kommentar om att det borde införas någon slags kontroll så allt går rätt till men vet dock inte hur det skulle gå till. Bara att det INTE ska vara socialen som utför de kontrollerna för de verkar ju inte göra annat än se allt mellan fingrarna. Hur många barn har inte farit illa tidigare som man har läst om far att socialen tyckte att allt verkade okej, eller inte utförde de kontroller som skulles….osv….förrän det är för sent.

    Som familjehem borde man väl endå känna att det skulle kännas bra med uppföljning och särskilt om det är ett barn som kräver lite mer som man kanske kan behöva vägledning eller samtalshjälp för att klara av. Men en del tror väl att bara för att det är ett familjehem så ska man inte erkänna sig besegrade, utan att i familjehem är det minsann alltid perfekt och inga problem.

    Att sänka ersättningen var också ett bra förslag så fler antar sig ett sånt ansvar genom fri vilja och inte av någon annan anledning.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Det är så många som har en tilltro att myndigheter alltid gör rätt och att de alltid har rätt!
      Det värsta är att myndighetspersoner ofta håller varandra om ryggen vilket innebär att man sällan och aldrig behöver erkänna sina fel!

      Jag hoppas verkligen att den här granskningen kommer att leda till något större och jag lider verkligen med barnen som hamnar i dåliga familjer och jag lider med föräldrar som blir felaktigt behandlade och inte lyssnade på och jag lider med BRA socialarbetare och BRA familjehem som får skit för dem som gör fel!

      Tack för din kommentar Sanna! Kram på dig!

  5. Cecilia Brönemyr

    Finner inga ord att detta händer fortfarande år 2014! Hemma i byn där jag växte upp fanns det en fosterfamilj som tog i mot ungdomar och krast använde dem som slavar hemma på sin lantbruksgård. Detta hände på mitten av 80 talet så som sagt trodde verkligen att det hänt nått i utvecklingen runt detta. Bra Helena att du går ut med detta för de utsattas skull! Kämpa vidare!!

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Cilla… ja, att sånt här får fortsätta hända i vår moderna tid när vi faktiskt HAR ett facit om hur det var förut så kan man ju inte låta bli att fundera på hur det kommer att se ut om ytterligare några år.

      Egoismen breder ut sig precis överallt i välfärden och äkta engagemang verkar minska. Undrar vem som tänkt sätta stopp och när?! Och sen har jag absolut förståelse för att man kan bli tillvand att ha ett visst pengaflöde och att man såklart inte vill bli av med det hux flux så därför blir väl en del saker i vardagen sånt man ”står ut” med istället för att inse att man misslyckats med att ta hand om någon annans barn. Speciellt när barnet i just det här fallet efter alltför många år mår LÅNGT sämre än vad denne gjorde i sin egen familj. Det är nästan det värsta i hela hstorien!

      Kram på dig!

  6. Malin

    Fy f*n alltså. Här sitter man ibland och känner sig som en ”dålig” förälder. När jag läser det du skriver blir jag bara helt matt. Hur är människor skapta som gör så mot ett barn. Och inte bara en människa, utan flera.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Malin.. det ”dåliga samvete” som föräldrar ständigt brottas med är som en måttstock.. Det finns nog ingen förälder som aldrig har dåligt samvete! Men det tyder ju på att man hela tiden försöker göra sitt bästa, att göra rätt.. och att få vara förälder på det sätt som är det bästa!

      I det här fallet är det snudd på en slags ”omvänd” misshandel… Att INTE sätta gränser för ett barn är ett slags misshandel. Det är inte okej alls. Speciellt inte när det handlar om någon som får betalt för att ta hand om någon annans barn.. det går inte att motivera alls för det är åt skogen helt och hållet 🙁

      Tack för din kommentar! 🙂

  7. Bettina

    BRA HELENA!!!!! Go Go GO!! Sanningen är ibland obekväm men den måste få komma fram och i slutändan kommer den att vinna!!!

    STOR KRAM

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Tack Bettina! Jag tror också att sanningen oftast segrar.. och i de mest obekväma fallen så verkar det bara kunna ta lite för lång tid och för mycket skada hinner ske 🙁

      Tänkte på dig tidigare. Hoppas vi kan ses med alla kids snart 🙂 Kram

  8. Ingrid Revhult

    Hej!
    Följ gärna RUG (Rättsuppror Gotland) som numera även har länsvisa avdelningar, t ex Rättsuppror Skåne och Rättsuppror Göteborg. RUG arbetar aktivt mot missbruket av ”omhändertagna” barn. En demonstration kommer att äga rum på Sergels Torg den 29 mars. Elisabet Clason i Ledningsgruppen svarar gärna på frågor.
    Välkommen att höra av dig eller gå in på hemsidan för Rättsuppror Gotland.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Ingrid! Det låter verkligen intressant.. Jag ska genast gå in och kolla och läsa om det här! Tsen tack för din kommentar! //Helena

  9. tiger

    Jag önskar att jag kunde höja på ögonbrynen och känna mig förvånad. Tyvärr är det ju inte så. Cynismen i att samhället lejer ut omhändertagande av barn till pengakåta företag. Bra att du berättar. Fler historier måste fram. Vi måste tjata till det inte går att blunda längre. Vi måste kämpa för varenda unge!

    Stor kram till dig!

    Ps. Finns det skott på svärmorstunga kvar är jag väldigt intresserad 🙂

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej! Just nu cirkulerar det ju rätt många ”nyheter” angående ämnet.. det skrivs något nästan varje dag och det är j bra! 🙂
      Det som är det hemska är att bakom varje rubrik / nyhet så finns ex antal barn som kanske blivit förstörda för livet.. Det är så galet! Och jag kan inte fatta hur det kommer sig att i många av de fall man läst om, så mår barnen så oändligt mycket sämre när de placerats.

      Visst finns det ju toppenfamiljer som har ett brinnande engagemang men det är ju liksom DET som ska vara det ”normala” i såna här situationer!

      Kram tillbaks!

      ps: Alla skotten utdelade för denna gång, men om inte alltför länge lär jag ha ett gäng igen 🙂 I’ll let you know! Kram igen!

  10. Katja

    Tyvärr är det du skriver absolut inget undantag från det normala. Tvärtom är ddt nästan alltid såhär när man hamnat i soc våld. Dessutom kidnappas åtskilliga barn på rena lögner.
    Föreslår att ni läser om sveriges barnhandel i Ove Svides bok.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Tack Katja… ska genast googla och kika på vad det är för bok det handlar om! Tack för tipset! 🙂

      Rena lögner är absolut värre än smutsiga sanningar!

  11. Maria

    det låter som du har hört dom biologiska föräldrarnas version av det här. Det är inte ovanligt att bio föräldrar försöker svartmåla socialtjänsten. Av någon anledning så är ju dom här bio föräldrarna inte kapabel till att ta hand om sitt barn så jag har väldigt svårt att se att dom skulle vara bättre än fosterhemmet. Brizad för övrigt är ett fantastiskt företag. Vi har en placering i från dom och vi skulle aldrig välja ett annat företag. Alla som jobbar på Brizad är utbildade och företaget har både egna läkare och psykologer. Så det är helt fantastiskt vad mycket hjälp dom kan ge oss. Lite därför tror jag att din berättelse är av överdrift från bio föräldrarna. Men jag ska absolut visa upp ditt inlägg för dom 🙂

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Maria!
      Av din kommentar så kan jag utläsa att du är en av dem som på fullaste allvar verkligen tror, att socialtjänsten aldrig gör felaktiga placeringar och att den här typen av företag faktiskt kan vara ruttna på fler än ett ställe.

      Visst, i majoriteten av de flesta fall så får man anta (och hoppas) att allt går rätt till. Men vet du vad… Det finns tyvärr rötägg på väldigt många ställen! Dessutom så kan jag säga att jag träffat representanter från både Brizad och från socialtjänsten som är fullständiga stolpskott och som (i mitt högst personliga tycke) inte ens borde få jobba med människor. Speciellt då inte utsatta människor.

      Och vågar man kritiskt granska och ifrågasätta så får man veta mer än vad man tror och i vissa fall så häpnar man över hur cynisk hantering av människor som faktiskt händer varje dag i vårt moderna samhälle.

      Men det är ju bra för dig att du har positiva erfarenheter. De negativa erfarenheterna av den här typen önskar jag inte ens min värsta ovän.

      Du skriver ”Av någon anledning så är ju dom här bio föräldrarna inte kapabel till att ta hand om sitt barn ” och jag säger bara att det krävs oerhört väl utbildade och erfarna utredare för att göra en sådan bedömning! Tyvärr så låter det ju som att du tror att den här hanteringen är hundraprocentig vattentät. Så är det tyvärr inte!

      Vad bra att du ska visa upp det här inlägget för dem… Jag hoppas att något litet frö kan planteras ännu en gång 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.