Annika Östberg…

… var och föreläste på Hamnmagasinet idag och vilken otroligt bra talare hon är denna kvinna! Och vilket liv hon levt Annika Östberg. Hon var tillsammans med en man som en kväll kallblodigt sköt ihjäl två män, varav en av dem var en polis. Hon blev fängslad och har suttit nästan 30 år i amerikanskt fängelse, för att sedan avsluta sin verkställighet på Hinseberg och slutligen Färingsöanstalten innan hon blev en fri kvinna.

Hon har varit med om så otroligt mycket. Hon har haft ett svårt missbruk och hon har levt med våldsamma män. Hon har även förlorat sin ende son, som vid femton års ålder dog i en våldsam bilkrasch under tiden hon satt inlåst.När pojkens far fick dödsbudet så dog även han samma dag i en hjärtattack!!

Hon har suttit 2,5 år i isolering på ”death row” och väntat på att bli avrättad med cyanidgas men idag är hon en fri kvinna som väljer att så frikostigt dela med sig av sin historia. En gripande historia som fick i alla fall mig att stundvis hålla andan och gråta i smyg så att mascaran rann.

Som när hon berättade om den skjutna polismannens dotter som skrek ut sin smärta och sitt hat mot henne när hon stod fjättrad i bojor och lät hennes ord gå rakt in i Annikas hjärta ”eftersom det var det enda jag kunde göra för henne: Att ta emot hennes hat in i mitt hjärta”

Skulden fick Annika ensam ta hand om eftersom han som höll i vapnet dog och lämnade henne med både skulden och skammen. Men idag är hon alltså en fri kvinna och vi fick ställa frågor efter hennes framförande och jag frågade henne om kulturkrocken mellan amerikansk och svensk kriminalvård. Otroligt intressant för mig som jobbat inom kriminalvården.

I Amerika finns väl inte mycket av själva vården som vi har här. Där ska man straffas och straffas och straffas igen medan vi här i Sverige ändå (försöker?!) jobbar med att intagna ska ”komma bättre ut” (Enligt Kriminalvårdens vision) även om Annika uttryckte ett krasst konstaterande att vi, här i Sverige tyvärr är på väg att begå samma misstag som de gjort i Amerika. Hon uppmanade oss att ”höja våra röster” för dem som inte kan tala för sig själva.

Hon om någon borde veta vad hon talar om eftersom hon trots allt varit intagen i både Amerikanskt och svenskt fängelse. Jag själv har jobbat på både häkte och anstalt och enda gången jag själv kommit i kontakt med kvinnliga intagna är under tiden på häktet och det jag hittills har kunnat konstatera är väl att kvinnor far långt mer illa i den kriminella världen än vad män någonsin gör.

En kvinna har helt enkelt en sämre ”hållbarhet” i den världen.

Jag är i alla fall lite förvånad över att det inte var fler som kommit för att lyssna på denna otroliga kvinna som till slut funnit ro i sig själv och sin tillvaro och som ändå själv VALT att hitta rätt väg och som haft som överlevnadsstrategi att leva i nuet. Att hitta frid och ro…

Här och Nu…

 

Något vi ofta talar om i vår familj. Att faktiskt leva här och nu. Vi hade det till och med som ett av våra vigsellöften när vi gifte oss och jag tror att jag egentligen aldrig förstått innebörden av det förrns under de senaste åren. Vad som är viktigt och framförallt varför. Annika påminde mig om det idag.

Men vi fick krama om henne och både hon själv och delar av publiken var rörd till tårar. Det var helt klart en stark föreläsning och Ni som inte var där… Synd att Ni missade det!!

vardforbundBild lånad från vardforbundet.se

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. mexan

    Hon har sonat sina brott. Men berättade hon om dråpet hon dömdes för 1972? dvs innan 1981´s rånmord.

    ”I förhör erkände Östberg senare att hon hjälpte pojkvännen att ladda om sitt vapen flera gånger under skottlossningen.
    Cox hängde sig i häktet och kvinnan ställdes ensam inför rätta. I sin slutplädering beskrev åklagaren de två morden som ”ett samspel där Cox inte var någonting annat än Östbergs marionett”. Leif GW Persson, som läst den amerikanska polisutredningen, säger:
    – I viss mening kan man säga att Annika Östberg är mer skyldig än Tony Olsson och Andreas Axelsson. De tittade ju bara på när Jackie Arklöv sköt”

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11755149.ab

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Nej, det pratade hon inte om. ”Bara” de andra morden som var nog så gräsliga… Det är svårt att föreställa sig allt hon gjort under årens lopp och hon berättade rätt mycket om sitt missbruk och hur livet som knarkslav varit.

      Bara att se den här åldrade kvinnan i grånat hår, fotriktiga skor och glasögonen uppe på huvudet kändes konstigt. Nästan som en historielärarinna som berättade om hur det var under 60-70 och 80 talet med alla droger så kändes det först så osannolikt. Men det bevisar väl å andra sidan att det ”aldrig är för sent” att börja om. Framförallt att börja om efter att ha gjort upp med sig själv eller hur man ska säga.

      Helt klart en av de mest intressanta människoöden jag lyssnat på!

      • mexan

        Ändå ryser man =/ ta tex Jackie Arklöv, han är snart ute. Människoödet Arklöv är förmodligen en publikdragare och jag är säker på att han kan förtrolla. Och när han kommer ut så har han sonat sona brott och är värd en chans att dra ihop sin egen bacon.

        Men nog är det en beige tillvaro som anhörig ?…
        http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jag-kan-aldrig-forlata-honom_5490941.svd

        Att bli stjärna pga grova brott är idag en verklighet iaf, och det finns som sagt ”offer” på båda sidor. Det orättvisa finns iaf obarmhärtigt närvarande i de ohördas berättelser=offret/ens.

        http://www.dagensjuridik.se/2011/10/ska-jackie-arklov-fa-profitera-pa-sin-historia
        ” Ska Jackie Arklöv kunna tjäna pengar på att skriva en bok om sina brott? Ska Hagamannen eller Englamördaren tillåtas sko sig på människors lust att frossa i våldtäkter och mord? Eller ska rättsordningen i sådana situationer konfiskera de influtna pengarna och betala ut dem till offren? Men hur ska i sådana fall en rimlig balans till andra intressen kunna säkerställas? Och hur ska förutsebarhetskravet kunna uppfyllas?”

        Icke destomindre är det ”bra” att ta del av det ena eller det andra om mabn får tillfälle att processa och lägga berättelserna på samma våglängd om möjligt?

        Jag jobbade med Jessicas mamma och hade mardrömmar flera år. Drömde att jag NÄSTAN fångade mördaren.
        http://www.aftonbladet.se/wendela/article10192135.ab

        Då min egen dotter var 19 och då hon bodde i Gtb och rubrikerna skrek ut mordet på ”Elin” som min dotter heter, dog jag av skräck en stund inombords..
        http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13153796.ab

        Ha det bra Helena!

        Kram Maja!

        • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

          Hej Maria! Jag förstår precis vad du menar och det ÄR ju otroligt dubbelbottnat allt som har med väldigt svåra brott att göra.

          Nu när jag jobbat ett par år inom kriminalvården i Sverige så kan jag känna att jag fått mycket lättare att se ”fler nyanser” vad gäller det mesta som har med brott / kriminalitet att göra.
          Och framför allt med människorna bakom brotten.

          När man mött inlåsta människor dagligen, allt från häktade till livstidsdömda så ser man mer av människan och mindre av brottet. Speciellt då de fått dom och ska verkställa. För då har de ”landat” i det och det ska börja planeras framåt. Det är ju mycket fokus på att klienter inte ska återfalla i brott och det finns ofta familjer / anhöriga runt en intagen som också spelar stor roll på många sätt och som lider precis som brottsoffer och deras anhöriga fast kanske inte på samma sätt, men jag tror du förstår hur jag menar.

          Under tiden de sitter häktade så är det oftast mer fokus på brottet eftersom de väntar på rättsprocessen och dels att det är ”färskare” så att säga. För intagna på anstalt är processen alltså klar och nu ska man börja planera för framtiden.

          Självklart är en del brott mer uppseendeväckande / anstötliga/ hemskare osv än andra, men jag kan nu efter att ha jobbat som kriminalvårdare säga (utifrån mina egna erfarenheter) att man inte lägger så mycket fokus på själva brottet, utan på människan som gjort brottet och hur man hjälper honom / henne på bästa sätt till kriminalvårdens vision som är ”bättre ut”.

          Mitt jobb har inte heller varit att döma eller att tycka eller ens lägga värderingar i något, utan jag ska bemöta alla människor bakom låsta dörrar med respekt oavsett vad denne har gjort.

          Jag förstår också att det kan vara fruktansvärt anstötligt för offer och anhöriga till brottsoffer när en dömd får komma till tals offentligt eller skriva böcker eller föreläsa. Jag fattar att det kan vara oerhört svårt och jobbigt och att gamla sår rivs upp.

          Samtidigt som jag kan tycka att om någon sonat sitt brott och suttit sin tid och som nu vill berätta om det och kanske kan hindra andra från att hamna i kriminalitet eller missbruk genom att berätta om sina hemska gärningar och upplevelser och som kan använda sina erfarenheter så kan det ändå vara av godo om du förstår mitt resonemang?

          Av det jag hörde Annika berätta så skulle jag gärna vilja tro att det kan avskräcka unga tjejer från att aldrig testa droger.. och att de kanske tänker en extra gång innan de ger sig i lag med våldsamma män etc etc. Erfarenheter kan man dela med sig av och man måste tro på att en människa kan förändra sitt beteende och jag tror inte att det är försent att börja om.

          Därmed inte sagt att det handlade om fruktansvärda brott för det var hemska gärningar hon gjorde.

          Kram på dig Maria! 🙂

  2. Sanna

    Nejmen missade jag henne ännu en gång??? Skulle se henne vid universitetet men det blev inte heller av :/

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Det var ganska lite folk som var där och jag tror inte att det var så ”allmänt känt” att hon skulle komma till Umeå.
      Jag såg det av en slump på en plansch på Ålidhems centrum bara och jag är så glad att jag gick och lyssnade på henne!

      Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.