Får DU finnas…?

Jag hoppas, hoppas HOPPAS att det var många som såg ”Den som får finnas” tidigare ikväll!

En dokumentär serie om några ungdomar med Aspergers syndrom som ALLA borde se. Av ungefär hundra anledningar.

Om inte annat för att allmänbilda sig själv bara för att kunna möta dessa individer på rätt sätt. För de finns överallt och i alla åldrar. Och själv har jag turen att känna många personer med Aspergers syndrom… Och gemensamt för samtliga är att de är fullkomligt superfantastiska och besitter förmågor som ”vanliga” människor inte ens kan drömma om. Förresten så önskar jag att vi kunde tala mer om ”FUNKTIONSFÖRMÅGOR” istället för ”funktionsnedsättningar”

Dessa människor är i alla fall otroligt logiska i hela sin uppenbarelse och deras största problem är ju egentligen att världen runt omkring är fullkomligt ologisk…

Och visst är det ju sant? Idag ska alla till varje pris formas på samma sätt och även de mest ”fyrkantiga” människor förväntas passa in i en rund mall. Men det går inte. Det är ju som bäddat för problem och leder uteslutande till både utanförskap och psykisk ohälsa! Just därför så borde även DU ta reda på mer om vad detta innebär.

Kanske har DU barn som har en (eller flera) klasskompisar som är ”annorlunda” och som gör knasiga saker vid fel tillfällen?

Kanske har DU en (eller flera) jobbarkompisar som beter sig ”märkligt” ibland?

Kanske bor DU granne med en (eller flera) skumma personer som gör konstiga saker som du inte förstår?

Som sagt… ”Aspiesarna” finns överallt och de är speciella på många olika sätt eftersom de HAR ett annorlunda sätt att tänka på och ett annat sätt att bete sig på. I många fall är det rätt uppenbart att personen är annorlunda eftersom de kan bete sig på ett sätt som inte passar in i en ”normal” social norm (så var det ju återigen det här med VEM som bestämmer vad som är normalt och inte..)

Så vill DU bidra med att minska mobbning, utanförskap, psykisk ohälsa och ensamhet så ser du helt enkelt till att lära Dig mer om vad det innebär att leva med Aspergers syndrom eller autism överhuvudtaget.

Som Ni förstår så skulle jag både vilja och kunna skriva ett Jäääähäättelångt inlägg om detta, men de ska jag verkligen INTE göra. Men öppna ögonen för alla annorlunda, mystiska och märkliga personer och våga se och försök förstå. Vem vet? Kanske har just DU sådan tur att du får en vän för livet!! 🙂

Och på tal om ologiskt så ska jag i detta inlägg helt sonika lägga in en bild på något som inte ens är relevant för texten, men jag gillar den så jäkla mycket så jag vill liksom bara visa den för Er:

heavenlydog

Äventyrshunden (som för övrigt väldigt specifikt diggar annorlunda personer!)

heart

Nåväl, känner jag mig själv rätt så kommer jag att skriva mer och oftare om just detta!

🙂

4 kommentarer

  1. MS

    Tyvärr är människor rädda för det som är annorlunda, det som ”avviker” från den allmänna uppfattningen om vad som är normalt. Jag har själv varit med om att bli behandlad med mindre förståelse då jag gjorde ett nytt val inom mitt yrke. Allt från att det uttalats ”hur kan du” till en tyst och avståndstagande attityd. Smärtsamt och onödigt.

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Hej Malin! Så tråkigt att det ska vara så 🙁
      Den som ”sticker ut ” blir genast ensam och det värsta är nog de som i det tysta tittar snett och tar avstånd!

      De som åtminstone säger nåt går ju i alla fall att bemöta! Och vad gäller det här med vad som är ”normalt ” och inte ska vi prata mer och mer om .. jag blir iaf väldigt glad när jag på omvägar (händer rätt ofta ) får höra att jag INTE är normal.. tänk.. för det betyder ju att jag är ovanligt speciell 😀
      Och att dessa människor fyller sin tid och sina tankar med just mig *skrattar*

      Hoppas allt är bra med dig Malin!! Kram på dig

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Vet att vi talade lite om detta, sist vi sågs, och hur viktigt det är att andra sätter sig in i dessa personers värld, att se saker ur deras synvinklar, att också tänka, att bara för att man inte tänker och agerar på ett visst sätt, innebär inte att man inte bidrar på andra sätt, och kanske just den personen, ger en möjligheter att se på saker från ett annat håll. Och upptäcka andra sidor av våra liv, som vi inte visste om, att dom fanns. Lät krångligt det där…men jag tror att du fattar 😀 Ser fram emot träffen imorgon //Kram

    • Helena Nilsson Springare (inläggsförfattare)

      Precis!! Rätt person på rätt ställe.. Och personer med olika typer av funktionsnedsättningar dyker ju oftare och oftare upp på fler och fler ställen så ibland fattar jag inte hur det kan komma sig att det på en del ställen där man ska förväntas jobba med människor ( i kris, eller med diagnoser, eller missbruk etc…) anställer empatilösa idioter som borde jobba med sig själva istället *suck*

      ”Man kan inte tala alla människors osynliga språk, men man kan alltid försöka för då märks det åtminstone att man bryr sig”

      Världen är galen ibland 😀

      Jaa… det blir trevligt att ses imorrn… och… jag tar med mig den där filmen till dig! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.