HBT- rörelsens syfte motverkas

Var inbjuden debattör på Umeå Pridefestival som avslutades i Döbelns park i helgen. Möttes av ett gigantiskt vänsterdominerat arrangemang. Innan debatten hölls det tal av Jan Hägglund (rättvisepartiet socialisterna), Tamara Spiric (v) och Eva Andersson (s). De röda flaggorna vajade tillsammans med miljöpartiets.

Hur en HBT-person, med politiska värderingar till höger om denna vänsterpalett, kunde känna sig hemma i Döbelns park är för mig en gåta.

I debatten som efterföljde des ovannamngivna talarna var väldigt tam. Frågorna ställdes inte på sin spets och vi som satt där på scenen (8 st) var ungefär lika många som de som aktivt lyssnade. En rent tråkig debatt utan någon stuns.

Om HBT-frågorna ska kunna lyftas på ett seriöst sätt måste arrangörerna lyfta nivån rejält. Nu exkluderar man dels politiska partier som inte hör hemma inom vänsterrörelsen och dels exkluderar hela upplägget på arrangemanget de med andra politiska värderingar att kunna vara med och samtala, diskutera, se och lyssna.

Om HBT-rörelsen vill stänga in sig på vänsterkanten förminskar man sina egna syften och gör det svårare att öka förståelsen och respekten för det man vill uppnå. Tråkigt tycker jag men val av upplägg och vilka talare/debattörer som bjuds in avgör också vilka som känner sig hemma eller inte.

Etiketter: ,

7 kommentarer

  1. Bebop

    Traditionellt är det väl endast vänsterkanten som visat förståelse för HBT-rörelsen så det är väl inte direkt konstigt att de flesta av pride-folket bekänner sig dit.

  2. Maria Lindvall

    Till Bebop: Den traditionen du syftar på finns i varje fall inte här i Umeå.

    Läs gärna Björn Kjellssons (Fp) blogg här på VK den 26 sept 2009 om vilka initiativ som Folkpartiet tagit i HNTQ-frågor här i Umeå kommun jämfört med vad de på vänstersidan har gjort = ingenting.

    Verkligheten speglar alltså en annan sida där det visar sig att helt andra partier och ledamöter än de du tror har tagit ansvar och engagerat sig i dessa frågor!

  3. Nina

    Kul att du vill delta i debatten men jättetråkigt att du inte ser värdet av det. Lämnar en fadd eftersmak att du raljerar så.

    Inga politiska partier har exkluderats utan alla är/var välkomna att kontakta RFSL och bidra med sitt/sin engagemang/åsikt, såvitt jag har förstått det. Det är bara att gå in på Umeå Prides hemsida och maila eller ringa. Gör det nu så att ni kan delta 2010. Dessutom är det lite förvånande att just du, Anders, inte tagit dig den tiden eftersom du lägger ner relativt mycket tid på ditt bloggande.

    Att köra med en offerretorik, där man svartmålar/förminskar vänstersympatisörer och miljöpartiet, är ett otroligt populistiskt drag som inte främjar HBT-rörelsen överhuvudtaget. Inte heller främjar det den demokratiska processen då du insinuerar att RFSL är en partibunden organisation. Det viktigaste är att alla visar sympatier oavsett vem man är, vad man tror på eller vilken politisk hemvist man har. Att Vänstersympatisörer och miljöpartister deltog i majoritet(i förhållande till ex. KD), signalerar väl bara att det kan röra sig om att 1) HBT-personer är delaktiga i respektive parti. 2) Partierna är otroligt bra på omvärldsspaning. 3)att respektive parti vill visa sitt stöd.

    Eftersom du verkar så villig att få medverka mot heteronomens förtryck och kämpa för de homosexuella, lesbiska, transpersoners och queeras rättigheter så är det bara att komma med, rörelsen väntar på dig!! Navelskåderi leder till ingen utveckling.

  4. Anders Sellström

    Svar till Nina (2009-09-29 11:11)
    Hej Nina.
    Visst vet jag att alla ”får” vara med om man vill. Problemet är ju om alla känner sig välkomna med det upplägg som görs av arrangemanget? Alla som arrangerar något har ju en målgrupp som man vill nå beroende på vilket syfte man har med arrangemanget.

    Om HBT-rörelsen har ett större syfte än att nå ut till vänsterrörelserna så måste man förbättra arrangemanget väsentligt. Det räcker inte med att säga…ja men alla är ju välkomna. Arrangören har en större uppgift än att bara säga ”det står på hemsidan att…”

  5. Hans

    Men du Anders.. har de andra partierna fått en annan inbjudan än du och ditt parti? Det skulle jag vilja veta eller är det så att intresset är större hos de än hos ditt parti? så att de har själv gått inte på hemsidan och anmält intresse? Eller?? Mvh Hans

  6. Anders Sellström

    Svar till Hans (2009-09-30 16:21)
    Vårt parti fick en förfrågan om att delta i debatten på Pridefestivalen i Umeå. Jag gick dit från vårt parti. Jag var ensam från Alliansen där. Om andra partier fått inbjudan vet jag ej.

    De som var där kan nog lungt sälla sig till min iakttagelse att det vara vänsterpartierna i Umeå (inkl sossarna)som dominerade stället. Vad jag vill försöka få HBT-rörelsen att förstå är att sättet man riggar ett arrangemang också styr vilka som känner sig hemma och inte. Det handlar inte bara om formella inbjudningar.

    Är det bara vänsterrörelsen man vill nå så ok. Men jag tror inte detta medverkar till att uppnå det syfte som jag tror HBT-rörelsen vill uppnå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.