Fel låt vann?

1901 delades det första Nobelpriset i litteratur ut. Jag var inte född då så jag kunde inte gissa. Hade jag varit född hade jag garanterat gissat på Leo Tolstoy.

Han vann dock inte (någonsin)

August Strindberg var mycket upprörd över detta och skrev i en artikel  att Nobelpriset hade tilldelats en ovärdig som knappast var diktare.

Vinnaren 1901 hette Sully Prudhomme som inte så många känner till idag och som jag tror knappt någon kände till då heller.

Han tillhörde Franska akademien dock och enligt Strinberg så var det därför han fick priset.

Strindberg var inte ensam om åsikten att Leo Tolstoy borde ha vunnit. Nästan hela den svenska kultureliten engagerade sig och skrev ett öppet brev (som man får förmoda översattes till ryska) till Tolstoy (förutom Strindberg så var också Selma Lagerlöf och Ellen Key med som avsändare) :

”Till Leo Tolstoy.

Med anledning af att det litterära Nobelpriset nu för första gången blifvit utdeladt, önska vi undertecknade, svenska författare, konstnärer och kritici, betyga Er vår beundran. Vi se nämligen i Er person icke blott nutidslitteraturens vördade patriark, utan Ni är också för oss en af de stora och djupsinniga diktare, hvilka enligt vår mening främst borde ha kommit i åtanke, äfven om Ni själf för egen del aldrig efterstäfvat någon belöning af sådan art.”

Svenska Dagbladet den 14 december 1901: https://tidningar.kb.se/?newspaper=SVENSKA%20DAGBLADET&from=1901-12-14&to=1901-12-14

 

Det är ändå ganska spännande att vissa saker ändå är sig lika genom århundradet. Den största behållningen av Nobelpriset är diskussionen om vem som skulle ha vunnit.

Kort om årets pristagare:

Jon Fosse är en norsk dramatiker och författare men det är dramatiken som han är mest känd för. Om jag ska vara helt ärlig så är det enda jag kommer ihåg om honom är att jag har för mig att han varit lärare till Karl Ove Knausgård vid något tillfälle.

Det är inte så att jag är ointresserad av teater men det är pjäser som uppförs på dramaten i Stockholm och som jag sällan kommer i kontakt med.

Men det är kanske den andra behållningen av Nobelpriset. Många hittar nya läsupplevelser och läser sånt som dom aldrig någonsin skulle läsa annars. Böckerna som ibland knappt finns på biblioteken blir väldigt reserverade.

I år är köerna något mindre dock.

Boken jag skulle rekommendera ,baserat på att han egentligen fått priset för sin dramatik (min tolkning) och också är lättast att ta till sig då den består av några kortare pjäser, är förvisso utlånad men det är ingen direkt kö på den.

(Skärmdump fredag, 6 oktober 2023)

Här kan man läsa en novell som han skrivit:

 

https://www.gp.se/kultur/kultur/f%C3%B6nstret-1.111857715

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.