Jag förutspår Nobelpriset i litteratur

 

Man har aldrig rätt.

Men på torsdag smäller det.Nu jäklar hoppas jag stenhårt på Ngugi wa Thiong’o, delvis för att jag läst mycket av honom och ingen annan i min omgivning verkar ha gjort det. Jag tänkte förbereda något sort inlägg med en nyutgåva som jag verkar ha tappat bort. Jag fotade bokhyllan dock, där stod en gammal bok. Bredvid Zorro som mina barn köpte till mig på loppis för någon vecka sedan.

 

Men efter Bob Dylan är ändå alla bets off och jag tror inte egentligen bibliotikarien kan gissa så mycket bättre än någon annan?

Det är nästan så att akademin trollar oss.

Jamaica Kincaid tror jag är favorittippad men det är kanske inte så dom jobbar på akademin? Man kanske vill ha lite kontrovers? Salman Rushdie kanske skulle röra om i grytan?

Sen så har jag en liten genrespecifik förhoppning på Haruki Murakami eller varför inte Margaret Atwood ? Seriöst , det skulle vara fullt möjligt och skitroligt. Det enda som talar emot Atwood är egentligen att hon blivit lite för populär och allmänt omtyckt och så kan vi ju inte ha det.

Om det blir en poet så skulle jag satsa mina surt förvärvade gummisnoddar på Anne Carson. Jag är dessutom lite inne på grekisk mytologi (ett tema hon använder sig av).

Jag är faktiskt ganska säker på att det inte blir Joan Didion dock. Mest pga hon är lite för mycket åt journalisthållet och vi fick ju en sån för bara något år sedan.

Sen så går man omkring med fantasier som är mer eller mindre troliga. Cormac McCarthy? Varför inte ?

Neil Gaiman för hans insats med X-men ?

Annie Ernaux som jag tjatar om på biblioteket rätt ofta. Det skulle bli en fjäder i hatten tycker jag med tanke på alla tips jag gjort om henne genom åren. Jag tror att hon brukar vara en högoddsare?

 

Sen finns det så klart några namn som det surras om men som jag egentligen inte läst.Maryse Condé, Lyudmila Ulitskaya etc.. man får *host* hoppas att ingen av dessa vinner om man ska se det ur ett rent arbetsperspektiv.

edit: Farah Nurudin skrev jag att jag inte kände till men kom på att jag läst Adams revben. Det är en spännande afrikansk författarinna.

Jag tror banne mig att jag betat av alla kandidater. Det är dags att göra en lista på mest troliga Nobelprisvinnaren i litteratur 2021 * trumvirvel*

 

Nr 1 Nån snubbe jag aldrig hört talas om

Nr 2 Ngugi wa Thiong’o. Det är tammefan dags nu.

Nr 3 Annie Ernaux.

 

Vi håller tummarna på torsdag.

 

Edit 2 jag satte upp mina toppkandidater på bibblan:

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.