Skolan i fokus

Fullmatad dag 10.00-15.30 i valstugan och några timmars utdelning av valmaterial. Det blev ingen jogging. Kanske i morgon.

Många besökare kom till Folkpartiets valstuga. Flera pratade om att skolan inte fungerar, framför allt om en skola som inte ställer upp för dem som behöver den mest. Ett annat ämne var situationen för personliga assistenter och den ständiga bristen på vikarier. Det finns förvisso mycket som borde vara bättre. Personliga assistenter – en viktig yrkeskår, som har det tufft på arbetet.

Kvällen efter promenerandet tillbringade jag i TV-soffan. TV:s temakväll om skolan lockade.
Den gav besked att något måste göras med skolan i vårt land och jag känner starkt att Folkpartiet har satt fingret på många ömma punkter. Inte minst handlar det om lärares och rektorers möjligheter och skyldigheter att agera som vuxna förebilder.

Ett problem med satsningar av det här slaget är att alltför drastiska motsatser ställs mot varandra. Den välbekanta och vidriga filmen Hets avrundade temakvällen – som en slags kontrast mot tidigare inslag under aftonen.

När Folkpartiet talar om ordning och reda och att skolan åter måste präglas av kunskap handlar det naturligtvis inte om en återgång till den kultur som speglas i Hets. Alternativet handlar inte om att vrida klockan tillbaka utan att skapa en helt ny skola, en skola som fungerar på 2000-talet. Engagerade, och inte minst behöriga, lärare är nödvändiga inslag. Ett fungerande samarbete mellan lärare och elever likaså. Men som sagt, lärare ska främst vara vuxna och kunniga förebilder, inte kompisar.

Tyvärr är det ofta så i den politiska retoriken att "lugn och ro" i skolan betraktas som ett totalt övergrepp på individen och en tillbaka gång till en auktoritär skola. Inget kan vara mer felaktigt.

Reportaget om "science -klasserna" i Rinkeby visade på ett övertydligt sätt betydelsen av goda pedagoger som också förmår att ge eleverna insikt om betydelsen av kunskap. Här var det inte tal om att invandrarbarn inte kan klara skolan pga. av sin bakgrund. Tvärtom. Kunskap, insåg de flesta här, är biljetten till en bättre framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.