Ny regering

I fredags var det reguljärt möte på Sveriges kommuner och landsting i Stockholm. Men avbrottet klockan 09.00 tillhörde inte rutinen; då samlades alla politiker, tjänstemän och övriga besökare framför TV:n. Alla fulla av förväntan inför vad som komma skulle i samband med den nya statsministerns presentation av sin första regering.

Den stora överraskningen var naturligtvis Carl Bildts politiska återkomst, nu som utrikesminister. Spekulationerna att Bildt skulle komma tillbaka var det få som riktigt hade tagit på allvar. Men ibland händer det otroliga.

Leijonborg, Björklund och Malmström var väl ganska givna som ministrar för folkpartiets del. Åtminstone jag hade nog inte räknat med Nyamko Saboni som medlem av den nya regeringen. Men inte räknat med är en sak. Det var en överraskning, men en positiv sådan. Hon är ett bra exempel på vad jag skrev i min förra blogg, i politiken är det viktigt att våga och verkligen vilja någonting.

Folkpartiets utbildnings- och forskningspolitik kommer att bli genomförd. Vinnarna är många, inte minst Umeå universitet. Nu gäller det att få tillstånd ett möte mellan den nye utbildningsministern och ledningen för universitetet så snart som möjligt. Jag kommer att försöka dra mitt strå till stacken och ta kontakter snarast möjligt.

Fokus på kunskap i skolan kommer att bli verklighet. Insatser för att de yngsta skoleleverna verkligen får lära sig att läsa och skriva är självklara. Allt det som jag i åratal har kämpat för inom skolpolitiken kommer att genomföras, självklart känns det inspirerande. Det blir verkligen en spännande politisk period framöver.

Jag utlovade synpunkter på Ön:s utveckling i min förra blogg. Dessa kommer, jag håller på att sätta dem på pränt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.