Etanol

Är etanol svaret på alla frågor om framtidens drivmedel av bilar? Ibland känns diskussionen kring etanol och etanolanläggningar i Norrland som kejsarens nya kläder. Ingen vågar säga att kejsaren är naken. Få vågar ha några som helst invändningar när etanollobbyn kör igång. Alla vill stå först i leden när det gäller att hylla tanken på att producera etanol i Västerbotten.

Den sista veckan har det dock varit två stycken från universitetshåll i Umeå som ändå har vågat andas om att svenskproducerad etanol kanske inte är lösningen på alla klimat hot problem. En professor i nationalekonomi vid Umeå Universitets uttalande viss tveksamhet på Västerbottensnytt förra måndagen och idag är det SLU:s tur med Bengt Krisström professor i skogsekonomi som uttalar sig i VF. Har han rätt finns det en övertro på etanol som miljövänligt bränsle?

Hur som helst så förbereder sig Umeå Energi på att starta en framtida etanolfabrik med en första investering på två miljarder. Inget är beslutat men den nya kraftvärmeanläggningen Dåva2 ska enligt VK idag konstrueras för etanolen.

Stora pengar, stora vinster är i sikte. Stora subventioner förväntas från skattebetalarna via statsanslag och en och annan krona från EU, antar jag. Vem tjänar på att investeringarna görs? Är det verkligen ett sätt att få ner koldioxidutsläppen eller är det andra som tjänar pengar. Om det bara är etanol vi behöver och koldioxidnivåerna vi är bekymrade över, så är det långt billigare att slopa tullarna för etanolen från Brasilien.

Det är bra att kritikerna nu träder fram och ställer de avgörande frågorna. Hitintills har etanolfrågan saknat kritisk analys. Åhörarna har snarast tävlat om att först ropa Halleluja när lobbyisterna dragit igång.

Att det ska blandas i mer etanol i bensinen än vad som görs idag är vi många som tycker. Men varför inte använda den etanol som framställs från sockerröret? Idag lägger vi skyhöga tullar på importen för att kunna försvara enorma investeringar i Sverige. Vems intresse försöker egentligen politiken att tillmötesgå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.