Skatterabatt för städning?

Är det ok att betala för att någon annan städar hemma? Just städning tycks vara ett känsligt kapitel. Däremot är det helt ok köra bilen genom en biltvätt, måla om huset in och utvändigt, leja golvslipare, lämna till kemtvätt mm.

Få som inte har det i sin tjänst skulle komma på att börja storstäda på jobbet. Var och en ska göra det den är anställd för. Men när det gäller tjänster i hemmet så är det vissa (dyra projekt) som det är fullt legitimt att leja bort och under många perioder dessutom med skatterabatt. Men städning, strykning, barnhämtning, gräsklippning mm där går gränsen tycker moralens väktare.

Eller är det snarare en signal till kvinnor att den som förvärvsarbetar så mycket att tiden inte räcker till att fixa hemma är en misslyckad kvinna?

Härom veckan var det den kvinnliga toppolitikern i Stockholm stadshus som berättade att hon inte kunde få livet att gå ihop utan efter att ha kämpat till det yttersta insåg att hon behöver hjälp för att få livspusslet att gå ihop. Sverige är sannolikt det enda land i världen där kvinnor måste be om ursäkt för att de inte hinner med alla uppgifter hemma om de samtidigt ska arbeta 60 timmar/vecka. Oftast är dessutom framgångsrika kvinnor gifta med än mer framgångsrika män läste jag just att någon hade forskat fram. Att mannen tar huvudansvaret är alltså inte alltid lösningen.

Ja, det är några funderingar jag har idag. I morgon fredag har Sveriges Kommuner och Landsting styrelsesammanträde i Stockholm och just synpunkter på skatteavdrag för hushållsnäratjänster finns på agendan. Det ska bli intressant att höra om något parti protesterar mot möjligheten att även städning ska kunna få skatterabatt. Konjunkturinsitituetet har räknat att en 50% skatterabatt kan innebära 3 000 – 19 000 nya jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.