Det finns fördelar och nackdelar med allt

Besökte en av byarna kring Umeå häromkvällen. Bristande kommunal service upprör många människor, inte minst barnfamiljerna.
– Vi betalar ju också skatt, förklarar de missnöjda för mig och andra politiker.

Till viss del har jag verkligen förståelse för de kritiska rösterna, inte minst småbarnsfamiljerna. Deras vardagspussel blir allt svårare att få ihop när alla inte kan barnomsorg i närområdet och skolan. Det verkligt stora problemet i dagens Umeå är förstås att dessa "brister" inte bara visar sig i ytterområdena. Tvärtom.

Jag tycker att den styrande majoriteten allt för länge försummat brister i verksamheterna. Bristerna i barnomsorgen har blivit allt tydligare för varje år. Fler och fler förtvivlade föräldrar hör av sig. Att flytta till Tomtebo och den enda barnomsorg som erbjuds är på Umedalen är väl inte riktigt det som i reklambrochyrerna kallas för god kommunal service.

En annan reflektion. Tanken att de ska vara "lika" i hela kommunen är i någon mening märklig. Människor bosätter sig ett par mil från staden för att vinna värden och en miljö som inte finns mer centralt. Men ett mindre och mer svårplanerat befolkningsunderlag skapar andra osäkerheter, t ex vad den kommunala servicen beträffar. Det är den andra sidan av myntet.

Det finns reaktioner av likadant – fast "motsatt" – slag i centrum; som till exempel att trafiken väsnas för mycket. Orimligt eller skadligt buller är naturligtvis inte acceptabelt. Men den som bosätter sig i stan bör vara på det klara med att miljön påverkas av läget. Att bo centralt har andra fördelar.

Politiker bör göra klarat att individerna i allt väsentligt väljer hur de vill bo och leva och att det har rätt att göra detta. Att valen både har positiva negativa konsekvenser. Att det måste vara så och att det inte är något konstigt med detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.