Demokrati (forts)

Har just träffat Dagoberto som representerar Vatikanstaten. Det är inte helt enkelt att diskutera lokal demokrati eftersom många som är här inte företräder den lokala arenan (vilket gör det hela mer komplicerat). Alla vill dessutom inte diskutera små lokala exempel. Ryssarna är mer för att göra stora svep men är också väldigt angelägna om att sätta avtryck på konferensen.

Många har dock berättat om olika sätt att engagera medborgarna i planeringsarbetet i kommunen. Lyssna på medborgarna och ta intryck av diskussionen är nyckelorden. Folkomröstningar är sällan lösningen eftersom det förutsätter ja/nej frågor. Lösningarna är sällan svart/vita.

Erik Amnå, professor från Örebro får till slut berätta mer om hur demokratins infratruktur kan stärkas. Han konstaterar att svenskar är "Stand-by Citizens" alltid beredd att diskutera och följer debatten. De deltar inte 24-timmer om dygnet men är alltid beredda. Det finns alltså inga belägg för att intresset för politik skulle ha avtagit. Frågan är bara om de politiska partierna har hängt med i utvecklingen. Det behövs betydligt mer av dialog där medborgarna efterfrågas. Demokratin måste utvecklas. Lokalt självbestämmande är ett framgångsrecept.

Min slutsats är att Sverige måste stärka det lokala självbestämmandet. Varför engagera sig politiskt om du ändå inte har något att säga till om?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.