Elever ska röra sig mer i skolan

Att svenskarna blir fetare och fetare är ett folkhälsoproblem. Chips, läsk i stora doser och curlingföräldrar som skjutsar både till skolan och eftermiddagsaktiviteter är inte allt för ovanligt. Nu blir det fler "gympa" eller idrottstimmar som det heter numera i skolan. Regeringen med Björklund i spetsen har bestämt sig för att nu ska timantalet ökas. Det räcker inte att gå tillbaks till 1994 år antal idrottstimmar det behövs ännu fler. Ett bra budskap tycker jag som också har drivit frågan i omgångar

Men det handlar inte enbart om timantalet, paketeringen av undervisningen är minst lika viktig. Gymnastik var ett av mina bättre ämnen i skolan och jag gick sedermera på en gymnastik- och idrottsfolkhögskola i Danmark. Men jag kommer ihåg de överviktiga kamraterna som tyckte att lektionerna var en fasa. Utsatta barn och ungdomar som hatade att ta av sig i kortbyxor (gymnastikdräkt) för att springa fort, hoppa högt/långt, stå på händer eller hemska tanke hoppa bock. Kamrater som alltid satt på bänken på grund av någon verklig (eller möjligen påhittad) orsak.

För alla dessa var gymnastiklektionerna en fasa och lektionstillfällena var redan som det var då för många.

Det är en sida av saken som det talas tyst om i debatten. Att mobbningen i gymnastiken (på den tiden) utfördes av lärarna genom att bl. a. tvinga elever att hoppa bock. Självförtroende mördande aktivitet skulle jag vilja säga.

Allt är säkert annorlunda idag men jag har noterat att hetsen på idrottslektionerna om att springa fort och helst fortare eller fortast finns kvar. Tävlingsmomentet finns kvar (betyg ska sättas).

Alla behöver röra på sig och det gäller att hitta nyckeln till en livslång god hälsa. Om alla rör på sig mer finns det osannolikt mycket lidande att spara för individen och pengar för samhället. Det är bra att politiken tar tag i problemet med en allt mer överviktig befolkning men paketeringen är av avgörande betydelse för det framtida resultatet.

Själv är jag som folk är mest. Vill motionera mera men det lyckas inte varje dag. Sprang blodomloppet (1 mil) för ett år sedan men är i sämre form idag. Men det är bara att ta nya tag, det är en ny dag imorgon. Förhoppningsvis utan regn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.