Arbete åt alla!

Sjukdagarna fortsätter att minska rapporterar Dagens Nyheter i lördags. 101 miljarder per år är kostnaden för närvarande för sjukförsäkringen. 101 miljarder är otroligt mycket pengar. 555 000 människor har sjuk- och aktivitetsersättning och lite fler än 50 000 människor har fått ersättning för första gången de senaste 12 månaderna.

Det är bara att konstatera att Sverige har ett megafolkhälsoproblem. Lägg därtill att en medmänniska tar sitt liv var sjätte timma, dygnet runt, året runt. I efterhand kan det konstateras att de många har varit i kontakt med vården. För många blev just den kontakten med vården, droppen som fick bägaren att rinna över. Obehandlade depressioner är inte att leka med. Ropet på hjälp nådde inte fram i tid.

Ett fungerande samhälle måste inkludera alla. Alla måste ha möjlighet till sysselsättning efter sin förmåga. Enligt DN:s ledare har Folkhälsoinstitutet visat att arbetslöshet höjer risken för självmord. Inte en särskilt förvånande uppgift (att arbetslöshet är en katastrof för många).

Slutsatsen är att arbetslöshet är ett gissel och leder i princip till ökade kostnader för samhället och lidande för individen. Nu när arbetslösheten är lägre än någonsin borde det vara möjligt att få även de som står långt ifrån arbetsmarknaden tillbaks/göra premiär i arbetslivet. Tillsammans med allianskamraterna har jag försökt att få kommunen intresserad av att låta bemanningsföretagen få uppgiften att hitta sysselsättning åt fler. Ett allt för radikalt förslag för majoriteten i Umeå, som vill ha det som det är.

Tråkigt tycker jag och framför allt för dem som står utan sysselsättning.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.