Köpa städning?

Att värderingar förändras över tid är helt uppenbart. Försökte vid ett tillfälle i Strasbourg (Europarådet) att förklara för min delegation om svensk äldreomsorg. Att vuxna barn inte har ansvaret för sina föräldrar (vilket de har i stora delar i Europa) och att i Sverige är det samhället som tar på sig både hjälp i hemmet och särskilt boende om det inte går att bo kvar hemma. Att det i Sverige inte primärt är en uppgift för döttrar och svärdöttrar att ta hand om föräldrar/svärföräldrar. Storögt tittade de på mig och replikerade med att vi i Sverige inte tar hand om våra barn heller. Alla barn är mer eller mindre i offentlig barnomsorg från 1,5 års ålder. (Jag är väl medveten om att det finns brister både i den svenska äldreomsorgen och barnomsorgen och att efterfrågan inte alltid/sällan svarar mot tillgången).

I detta skiljer vi från många andra länder. För oss i Sverige är det självklart att både gamla och barn lämnas över till samhället medan de i arbetsför ålder i huvudsak ägnar sig åt förvärvsarbete, tjäna pengar till försörjningen. Inte minst för jämställdheten mellan kvinnor och män har detta varit viktiga reformer. Att det finns tillgång till bra barnomsorg och bra äldreomsorg. Denna värdering är djupt förankrad i den svenska folksjälen och omfattas av väldigt många människor.

Mer egendomligt är det dock när det gäller städning och övrigt hemarbete. Generellt kan sägas att övriga Europa inte har moraliska dubier mot att den som har råd, betalar någon för att sköta tjänster relaterade till hem, trädgård mm. Medan många aldrig skulle drömma om att betala för att samhället vårdar deras barn och gamla. Så olika kan det vara även om vi bor nära. I Sverige är det ok att köpa omsorg men inte hushållstjänster. I övriga länder är det precis tvärtom.

Tamara Spiric meddelar bloggläsarna att hon tänker städa själv i sommar. En sysselsättning som vi är många som ägnar oss åt så här i semestertider (särskilt kvinnor) medan männen reparerar huset, fritidshuset, bilen, bryggan, altanen eller något annat projekt.

Typiskt manlig verksamhet går det bra att köpa tjänster för att utföra (under långa tider med skattebetalarnas hjälp), typisk kvinnlig verksamhet är det fult att köpa tjänster till (typ städning). Fönsterputsning är möjligen ett mellanting (är det i grunden en manlig sysselsättning?), det är ganska ok att köpa fönsterputsning.

Den svenska könsrollsmodellen slår igenom. En riktig svensk kvinna städar själv (gud förbjude att betala pengar till någon annan för att göra det). Är det Luther som återigen gör sig påmind i en särskilt svensk tappning?

3 kommentarer

 1. Leif

  Det är väl inte fult att köpa en tjänst som städnig MEN att köpa den svart eller att samhället skall subventionera de rikas städning kan aldrig vara rätt. Skattesmitning och felriktade subventioner eller skall vi vara fula och kalla det bidrag sic! är stöld från de som behöver samhällets hjälp.

 2. Städarn

  I Finland infördes skatteavdraget för hushållsnära tjänster av en regering som bl.a. innehöll socialdemokraterna. Jobbtillväxten var tydlig och regeringen diskuterar att öka på avdraget ytterligare. De svenska sossarna ska kanske höra med sina kollegor på andra sidan kvarken om effekterna. Det har dock nog gått prestige i detta så de tänker troligtvis inte om hur positiva effekter det än ger.

 3. Maria

  Tamara Spiric skriver att hon senare ska skriva om hur orättvist det är att med skattepengar delbetala de rikas städhjälp och att hon själv väljer att städa själv.
  Och det är väl just det som det hela handlar om. De som redan har råd att betala för städhjälpen får den nu ännu billigare. Jag själv hade inte råd med städhjälp innan det blev sänkt pris på den tjänsten. Och inte har jag liksom många andra, råd med det nu heller!
  Att de ”manliga” uppgifterna är mera ok. att leja för handlar väl mera om att det dessutom inte är alla som är tekniska och som inte alltid klarar att laga och fixa på huset eller vad det nu är. Oavsett om de är kvinnor eller män. Men städa, det tror jag nog alla kan, oavsett kön eller inkomst!
  Så anledningen till varför man ser ner på köp av hushållsnära tjänster är nog mera att det ses som en lathet som bara de rika kan unna sig…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.