Politiker måste också vårda språket!

De gångna veckorna fick girigheten sitt ansikte genom Göran Persson. I Umeå gav Lennart Holmlund sitt till den oacceptabla ’fräckisen’.

Båda orsakar problem för sina partier. Det kanske inte riktigt är på detta sätt som partierna har tänkt att deras företrädare (och före detta statsminister) ska bete sig.

Holmlund försvarar sig med att man måste få berätta en historia. Naturligtvis. Men faktiskt inte vilken historia som helst, även om han säger sig ha hört värre i andra sammanhang. Berättelser med tydligt könsförnedrande inslag är inte roliga och ska framförallt inte återberättas av personer som har den position som kommunalrådet i Umeå har. Det blir plumt. Och det blir på alla sätt otrevligt.

Jag skrev min förra blogg i väntan på ett försenat plan på Arlanda. Människor ringde och var upprörda och det var jag också.

Att språket måste vårdas i skolorna, är något som alla politiker i Umeå säger sig stå bakom i mer formella sammanhang. Vad betyder det? Vuxna och framförallt offentliga personer kan inte bete sig på ett sätt som fullständigt bortser från denna hållning.

6 kommentarer

  1. Siv Vaterman

    Funderar över hur lokalpolitiken sköts hos Folkpartiet.. Har under en tid haft insyn i Folkpartiets vardag och häpnar!! Tre människor i centrala stan skall samsas och bedriva politiskt arbete.. Skulle vilja beskriva dem som knatte, fjatte och tjatte.. Att se den arrogans och människoförrakt som utövas i lokalen mellan de tre är avskyvärt. Hirarkin är svetsad i sten, högsten hugger på mellanpersonen som i sin tur spottar och fräser mot den som har lägst rang som i sin tur springer runt och beklagar sig till alla som vill lyssna.. Kattodlingar och människoförrakt och väldigt långa fikapauser är det jag sett mest av i detta parti. Ser det likadant ut i resten av landet?

  2. Liberalen

    Vad pratar du om egentligen? Kan du konkretisera vad du menar? Att kasta ur sig anklagelser som dessa utan att motivera tyder på att du endast är ute efter att sprida rykten. Jag har bra insyn i partiet och kan verkligen säga att det politiska arbetet funkar hur bra som helst.

  3. Siv Vaterman

    Jo, jag har även jag haft insyn.. Jag är inte ute efter att sprida rykten, jag är uppriktigt förvånad över hur det ser ut hos Folkpartiet och jag tror att en del med mig funderar över hur det är ställt. Jag tycker att de tre personer som befinner sig i lokalerna på Kungsgatan inte representerar Folkpartiet på ett sätt som jag anser är korrekt. Degerliden utför nog sina politiska åtaganden som han sig bör, utom då det är kattutställning på gång, för det går ju ”naturligtvis” först. Det jag syftade på var den människosyn som de tre visar både varandra och som de uttalar om andra människor. Degerliden har bla. ett mycket förraktfullt sätt gerntemot en av sina medarbetare i huset. Om man befinner sig i lokalerna dagtid kan man höra de båda övriga medarbetarna skrika ursinnigt mot varandra.. Det är olustigt att se människosynen hos de som skall representera ett parti.. Jag tycker att det är vedervärdigt och beklämmande..

  4. Daniel Andersson

    Struntprat! Jag är inne på expeditionen var och varannan dag i min roll som ordförande för Liberala studenter i Umeå. (Jag sitter där till ch med nu) De tre anställda sköter sina arbetsuppgifter i enlighet med sina anställningar och har sammsats bra tillsammans i flera år. Dem emellan finns en omsorg och en tollerans som är raka motsatsen till vad du beskriver. Jag har aldrig upplevt ursinne eller skrik på Kungsgatan så det är defacto rent nonsens. Fikarasterna är dessutom inte längre än 15 minuter och precis som man har rätt till på en arbetsplats har de en på förmniddagen och en på eftermiddagen, jag gör dem ofta sällskap själv precis som andra Umeliberaler gör från tid till annan när de tittar förbi i något ärende.
    De anställda på partikansliet i umeå har en god ton mellan varandra och gentemot oss medlemmar och om man nånsin upplevt något annat så är det mer en parentes än ett dagligt faktum.

  5. Mattias Johnson

    Som parates så ser jag inte hur Siv Vatermans kommentarer har med blogginlägget att göra? Men detta kanske hon kan utveckla. Jag tycker att det är sorgligt att se ännu en i raden av skandaler kring Lennart Holmlund som nu ebbar ut och folk rycker på axlarna för att vi är vana och uppgivna? Jag tycker det är en skandal av betydligt större mått, det är inte bara en ”fräckis”. Han har visat att han inte överhuvudtaget vet vad begreppet sexism innebär vilket i hans fall gör honom till inkompetent vilket i sin tur gör att man bör ifrågasätta honom och ställa honom till svars betydligt mer än så här. Detta är väl trots allt en prioriterad fråga för hans parti och att han då som representant inte ens förstår begreppen är så illa så jag blir rasande. Han förstör så otroligt mycket för alla socialdemokrater som arbetar hårt med dessa frågor. Var är kritiken från övriga partier eller anser de på fullt allvar att detta är en acceptabel bild som förmedlas. Eller är det så illa att man är rädd att ta i frågan för att F! gick ut med ett krav på ursäkt i media? Lyft fram problemet med kunskapsnivåerna inom detta ämne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.