Umeå Internationella Filmfestival

Lennart Holmlund ondgör sig över filmfestivalen. Är detta ett uttryck för vad ’sossegruppen’ har bestämt sig för, att festivalen i sin nuvarande skepnad ska läggas ner? Eller är det snarare en hämd för mina åsikter om hans ’porrhistorier’?

Att biopubliken minskar i antal är ett välkänt faktum. Att filmfestivalen hade stora skulder ’innan’ jag blev tillsatt som ordförande på förfrågan av dåvarande kulturnämndens presidium är också ställt bakom allt rimligt tvivel. Det går alltså inte att påstå att det är mitt fel att filmfestivalen har skulder till kommunen, hur gärna än Holmlund vill göra den kopplingen.

De senaste årens oklarheter om bidrag etc har naturligtvis varit besvärande för festivalen och styrelsen ser fram emot en diskussion där även landstinget deltar. Filminstitutet har gång efter annan efterfrågat vad politikerna i Umeå och Västerbotten anser om filmens framtid.

Att Umeå Kommun gör en stor satsning är välkänt och fått välförtjänt beröm.

Personligen tror jag att inte heller att det är möjligt för kommunen att pumpa in ännu mer pengar i själva festivalen.

Det handlar mer om en strategi för marknadsföring på lång sikt. Hur ska Umeå som kommande kulturhuvudstad marknadsföra sin storheter (festivaler och annat).

Jag är övertygad om att det finns många företag som gärna hade köpt ett antal biljetter till smygpremiärer på Internationella världsfilmer som fanns på festivalen. Men dessvärre var det väldigt få som visste om möjligheten.

Det finns en otrolig potensial i Umeå Internationella Filmfestival. Alla möjligheter finns och detta ska jag berätta för kulturnämnden senare i månaden.

Men om signalen redan nu från Holmlund är att filmfestivalen har gjort sitt (uppenbarligen mest beroende på att jag är styrelseordförande) då hoppas jag att kulturnämndens ordförande Thomas Wennström är vänlig och berättar det för mig och ställer in den delen av kulturnämndens möte.

Min egen uppfattning är att det behövs omtag och en gemensam diskussion som leder fram tilll en strategi för framtidens filmfestivaler. Lennarts ambition tycks vara en annan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.