Anställd eller konsult?

Hur ska VD i Umeå kommuns aktiebolag vara anställd? Frågan har dykt upp som en joker under den senaste veckan. Är det ok att vara konsult eller ska det vara ett mer traditionellt anställningsförhållande?

I slutändan är det ett beslut som måste fattas av de bolag som anställer eller via en policy som gäller samtliga bolag.

Jag uttryckte igår min förvåning över den lösning som Umeå har valt. Anställning på halvtid och övrig tid som konsult med eget bolag. Det känns som en konstruerad lösning. Är det inte rimligt att det sker en samordning av fasta åtagande som har en lång varaktighet?

När det gäller maktkoncentrationen är det som jag ser det ett problem som till viss del kommer att upphöra när Bostaden har rekryterat en ny Vd och Umestan är försålt. Då återstår inte så mycket av imperiet.

Jag har många gånger uttalat att jag är mycket nöjd med avvecklingen av Ultra och Polarbuss och utan Bertil Hammarstedt hade det inte varit möjligt. Att kommunen som avtalspart har accepterat en konstruktion för hans ersättning är alltså inget misstroende som jag vänder mot Bertil det är snarare ett internt kommunbolagsproblem som måste diskuteras.

En kommentar

  1. Åke Sixtensson

    Enligt Svensk ordlista är en konsult en person som är rådgivande till exempel till en verkställande direktör. Konsulten har därför inte ett direkt ansvar mot företagets styrelse .Det har däremot VD.
    Hammarstedts mystiska anställningsförhållande måste renodlas.
    Han har ju för övrigt , under de år jag bott i Umeå, dykt upp i alla möjliga sammanhang inom det kommunala området!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.