Etanol i onåd?

Etanolen har hamnat i onåd om man får tro VF idag. Forskare står mot politiker. Politiker som gärna vill hitta en snabb lösning på problemet att bilar släpper ut avgaser samtidigt som bilindustrin är en skyddsvärd näring. Kapplöpningen om att framställa bilen som förefaller mest miljövänlig driver frågan snabbt framåt.

Etanolen är inte den stora lösningen säger doktor i miljövetenskap Stefan Wirsenius, Chalmers Göteborg. Nobelpristagaren Crutzen går ännu längre och påstår att biobränslen i vissa fall ger upphov till mer växthusgaser än fossila drivmedel.

Vad ska vi vanliga konsumenter tro? Om det är som forskarna säger att det ur klimatsynpunkt är en tveksam nytta att köra på etanol. Sanningen verkar ligga i att det alltid är bättre att köpa en liten och bränslesnål bil än en större etanolbil. Alternativt att hålla sig till brasiliansk sockerrörsetanol.

Det finns sällan några snabba lösningar utan nackdelar. Just nu verkar rapporterna om nackdelarna ha övertaget. Men Sveriges regering gillar etanol och ber bidrag för att fler ska köpa just en etanolbil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.