Ett frånvarande alternativ

Att oppositionen inte gillar regeringens politik är inte direkt oväntat. Den senaste tiden har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gjort sitt bästa för att smutskasta regeringens budgetproposition.

Det är ingen lätt uppgift de tre oppositionspartierna har. Alliansregeringen gick till val på minskad arbetslöshet och ökad sysselsättning och inte ens den största alliansmotståndare kan påstå att regeringen misslyckats. Det är en historisk jobbtillväxt Sverige har för tillfället. Mycket beror naturligtvis på högkonjunkturen men Konjunkturinstitutet har också pekat på att en tredjedel av de nya jobben är en direkt följd av regeringens politik.

Hur ser då alternativet till alliansregeringens budgetförslag ut? Faktum är att ingen vet. Socialdemokraterna vill inte ha fler skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare men kan tänka sig att behålla de redan genomförda. Miljöpartiet vill ha mer sänkning för vissa och vänsterpartiet vill höja skatten för alla.

Gällande jobben så vill socialdemokraterna ha fler AMS-åtgärder, miljöpartiet sänka några arbetsgivaravgifter och vänstern vill öka jobben i offentlig sektor. Lägg därtill de senaste bråken, framförallt mellan Peter Eriksson och Lars Ohly, kring vem som vill styra med vem så blir det väldigt oklart vad som egentligen gäller. Det enda oppositionen är eniga om är att vara emot regeringen. Det ska bli intressant att se hur Mona Sahlin ska sy ihop detta i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.