EU-fokus i Umeå

Nu är det klart vilka städer som får arrangera ministermöten under Sveriges ordförandeskap 2009 och Umeå blev en av de fåtal utvalda. Detta är mycket positivt i flera bemärkelser.

För det första så är det ett kvitto på att staden uppfyller de krav på hotell, möteslokaler, kommunikationer och säkerhet som ställs. Ett väl genomfört arrangemang kan dessutom skapa goda förutsättningar för att möten av denna typ upprepas.

Det kanske viktigaste är ändå att EU-frågorna uppmärksammas även på ’hemmaplan’. Av någon anledning så verkar EU-politiken inte intressera vare sig media eller oss medborgare, trots att besluten påverkar oss i våra dagliga liv. I vårt land handlar det mesta fortfarande om för eller emot. Det är dags att börja prata sakpolitik även på EU-området, så här 13 år efter att vi blev medlemmar. Jag vet att meterologerna på TV, efter den inledande Sverigekartan, tar upp en bild på världsdelen och säger ’nere över Europa’ men jag vill gärna understryka; Sverige är faktiskt en del av detta Europa!

2009 kan bli det år då EU-frågorna får den uppmärksamhet de förtjänar även i Sverige. Europaparlamentsvalet i juni följt av Sveriges ordförandeskap det andra halvåret kommer knappast att gå obemärkt förbi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.