Holmlunds demokratisyn

Lennart Holmlund ondgör sig i sin blogg över den i hans tycke bristande demokratin i USA. Visst, man kan tycka att det är synd att amerikanska presidentkandidater måste samla ihop så mycket pengar för att genomföra valkampanjen, men DEMOKRATI handlar ju inte om att kandidaterna ska ha eller inte ha tillgång till pengar. Det var inte det han menade Verner von Heidenstam, när han för över 100 år sedan bidrog med det bevingade uttrycket "Det är skam, det är fläck, på Sveriges baner, att medborgarrätt heter pengar".

Demokrati handlar alltså inte om kandidaternas ekonomi – det handlar om en man eller kvinna, en röst, utan tanke på den personliga ekonomin.

Holmlund är också upprörd över att partierna har så pass litet inflytande över kandidatutnämningarna. Där är jag inte alls förvånad: personval har aldrig varit något som tilltalat vare sig Lennart Holmlund eller övriga socialdemokrater.

Det är den 4 mars idag. Den 2 mars var det presidentval i vårt stora grannland Ryssland. Där vann "Putins kronprins" Dmitrij Medvedev med över 70% av rösterna. Det verkar inte oroa Lennart Holmlund, inte ens de tydliga signalerna att man kommer att ha ett "tandemstyre", d.v.s. att Putin i själva verket kommer att fortsätta att styra, om än med Medvedev som formell president.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.