Kvinnors företagande

Kvinnors företagande är lågt i hela Sverige – men nästan allra lägst i Umeå. De flesta som lämnar en anställning för att starta eget gör det i det yrke eller den bransch där de redan arbetar, i en värld de redan känner till. Eftersom så många kvinnor i Sverige arbetar inom offentlig sektor, inte minst inom vård och omsorg, är det naturligt att kvinnor, om de startar företag, gör det inom just vård- och omsorgssektorn.

Hur ser det då ut i Umeå med möjligheterna för kvinnor att kunna starta vård- och omsorgsföretag – kommer de att få några uppdrag av kommunen i framtiden? Ja, just nu finns det onekligen en del moln på entreprenadhimlen: Vänstern vill kräva att kommunen vid all upphandling ska kräva att entreprenören bara får ha heltidsanställd personal – och detta stöds av socialdemokraterna i socialnämnden. Dessutom finns ett krav på att vi ska ha olika nivåer på ersättning till entreprenörer – en till företag som följer kommunals kollektivavtal, en till övriga. Lagligheten i detta måste verkligen ifrågasättas.

Förvisso ska kommunen bara samarbeta med företag som följer lagar och regler – men att gå så långt som att förestava vilket kollektivavtal som ska följas eller vilken anställningsgrad man ska få erbjuda – det stimulerar sannerligen inte näringslivsklimatet i Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.