Befolkningssiffror

Höjden av kreativitet i det politiska Umeå idag är att ha höga visioner när det gäller befolkningssiffror utan att för den sakens skull tala om hur det ska gå till.

SCB har en hel del intressant och tankeväckande material på sin hemsida. 1950 var till exempel Umeås befolkning ca 20% av Västerbotten. Idag är det 43%. Om det omdiskuterade målet med 200 000 invånare i Umeå skulle uppnås 2050 skulle det innebära mer än 70% av länets befolkning i Umeå (enligt mina beräkningar). Skellefteå kanske ligger strax under 25% och resterande 5% är övriga länet.

Att Umeå Universitet har varit ett lyckoskott för Umeå är ställt utom allt rimligt tvivel. Dessvärre (för Umeå) ökar antalet distansstuderande. Fler läser i Umeå men färre kommer att flytta hit. Det märks inte minst på antalet lediga studentrum. (När antagningsbeskeden kommer blir det väl ändring men fortfarande verkar intresset tämligen svalt på Bostadens hemsida).

Ett bra och positivt företagsklimat skulle kunna vara en affärsidé. Varför inte bjuda in vård- och omsorgsbolag till Umeå och be dem att fundera på vad de kan göra för Umeå om de får chansen att etablera sig här. En annan lite mer närliggande idé är att med öppna armar ta emot de invandrare som kommer till Umeå.

Erbjud kommunala prova på jobb samtidgt med studier i Svenska för Invandrare. Staten betalar 75% av kostnaden. Före midsommar fanns dett (ett) sådant instegjobb inom Umeå Kommun. Varför är det så trögt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.