Kulurhuvudstadsdebatt i Dagens Nyheter

I denna veckan mjukstartar sammanträdena igen. I nästa vecka är hela kommunens verksamhet igång som vanligt. Jag har två föresatser inför hösten: Blogga och motionera mer. Bloggandet syns på nätet och motionerandet kommer att synas i kommunfullmäktige (skriva motioner) och förhoppningsvis på vikten. Mera cykel och gång och mindre bilåkande kommer att ge resultat.

Svenska Dagbladet kultur gjorde (30/7) en beskrivning över den kamp som pågår i Sverige om att bli Euorpas kulturhuvudstad 2014. DN var inte sen att svara på ledarplats att pengarna borde läggas på något annat.

Idag går Olof Kleberg (i egenskap av engagerad i Umeås ansökan 2014) till svaromål i DN genom att berätta att ’Det som EU vill premiera är en stad med långsiktiga, ambitiösa kulturmål, en stad som kan visa på att man vill lyfta upp kultursatsningarna på en högre nivå och som har viljan att göra detta också efter 2014. Att öka kulturbudgeten, alltså, inte främst att skapa festliga arrangemang under ett enda år.’

Bra rytet av Olof, nu är det upp till Umeå att visa att det är här de bästa förutsättningarna finns. Vilken jättefjäder i hatten om Umeå skulle vinna! Snacka om PR för norra Sverige. För närvarande tävlar Umeå, Lund, Uppsala, Norrköping och Gävle.

Mycket står på spel och ännu så länge finns det möjligheter att ta hem vinsten. En kulturhuvudstad borde kunna skryta med att här ser vi till att det finns plats för alla. Här hjälper kommunen till att skapa instegsjobb för alla som kommer från andra kulturer (utanför Sverige). Trots att staten betalar det mesta av kostnaden fanns det bara ett sådant jobb inom Umeå Kommun före midsommar.

Ibland är det mycket snack och lite verkstad. För en kulturhuvudstad måste det vara tvärtom. Här händer det mycket och alla är välkomna att bidra med sina bidrag. En jätteresurs som ingen smart kommun kan missa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.