Utsläppsrätter och Umeå Universitet

Allt kan uppenbarligen bli en nyhet på sommaren. Att Umeå Universitet har en hel del resor på både nära och långt håll är väl knappast förvånande. Snacka om att vara i en konkurrens utsatt bransch. Internet mm är bra men det krävs också mänskliga möten. Verksamheten är anslagsstyrd och några särskilda anslag för inköp av utsläppsrätter finns inte.

Mot detta ställs klimatmålen. Givet att alla försöker att begränsa resandet så mycket som möjligt (det kostar både pengar, utsläpp och tid). Är det då rimligt att säga att eftersom Norrland ligger så långt ifrån Stockholm (och dessutom är så glest befolkat) så bör Norrland stanna hemma när det händer något? Tåg är sällan ett alternativ för den som ska till Stockholm på sammanträde och senare på eftermiddagen hämta barnen på förskolan i Umeå.

Nej, jag tycker inte det. Sanningen är nog snarast tvärtom. Det krävs mycket marknadsföring för att komma åt forskningsmedel. Goda personliga relationer kan inte överskattas. Umeå Universitet ska fortsätta att utvecklas inte avvecklas men det kommer även fortsättningsvis att krävas resor till både Stockholm och andra ställen för att ligga på topp.

Men visst finns det en målkonflikt mellan att utveckla Norrland och utsläpp av växthusgaser!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.