Socialbidrag, retorik, praktik och politik

Vad beror flykten från A-kassan på? Var finns analysen? Blev just uppringd av en bekant som påpekade att många äldre går ur A-kassan eftersom de inte räknar med att bli arbetslösa innan pensionen (och sparar på så sätt lite pengar).

Socialbidragen kommer att öka är budskapet i en nyhetsartikel i VK idag (förmedlat av bl a socialnämndens socialdemokratiska ordförande). Sannolikt ett helt riktigt påstående. Det finns ett klart samband mellan a-kassan, sjukskrivning och försörjnigsstöd. Sker det förändringar i ett av systemen så påverkar detta de andra. Ur individens synpunkt är det bättre att inte tvingas till försörjningsstöd (eftersom det ger minst pengar). Men det är den sista utposten.

Dessvärre kommer vi aldrig att få veta hur många som verkligen får försörjningsstöd pga arbetslöshet (i förhållande till 2007 års värde) inom Umeå kommun. Det har socialdemokrater och vänsterpartister sagt nej till. Just att ta reda på hur många som uppbär försörjningsstöd pga arbetslöshet tycker de uppenbarligen är särskilt motbjudande.
Detta ointresse för att ta reda på hur det verkligen förhåller sig är djupt beklämmande och motverkar naturligtvis en fördjupad kunskap om orsakerna till försörjningsstöd.

Alliansen i socialnämden och förvaltningen ville ha en sådan indikator. Viktigt för både kunskap men också möjligheterna att sätta in åtgärder.

Nu är det bara att hoppas på att siffrorna tvingas fram via samarbetsprojekt med Sveriges Kommuner och Landsting eller på annat sätt.

I Umeå vill inte socialdemokrater och vänsterpartister ta reda på de verkliga orsakerna. Att säga nej till fördjupad analys och faktainsamling men samtidigt inte tveka att hävda att det förhåller sig på ett visst sätt är ett utslag av en besserwisser-attityd och en ovilja att veta.

En reflektion: förra året sades det också att försörjningsstödet skulle komma att öka (då pga att fler studenter saknade sommarjobb). Men av denna förutspådda ökning blev inget, i vart fall inte i Umeå.

Nyheten är oftast att något kommer att inträffa. Om det sedan infrias eller inte är ointressant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.