Skellefteå sätter 80 miljoner i garanti!

Skellefteå har nu fattat sitt beslut i kommunstyrelsen om 80 miljoner i bankgaranti till Sekab. Bakom beslutet står socialdemokratern, moderaterna och miljöpartiet. Vänsterpartiet avstod och de övriga partierna röstade nej.

Ett intressant resultat med tanke på att ett ganska allmänt argument för varför Umeå kommun ska tillstyrka en bankgaranti till Sekab är just för att stödja Skellefteå (eftersom de redan sitter i dyn så ska inte Umeå göra bekymren större). Men då blir det ganska intressant att inse att Skellefteå inte är eniga om tagen. Det finns olika ekonomiska bedömningar.

Eller snarare, det är fullständigt omöjligt att göra en ekonomisk bedömning eftersom det inte finns något som helst underlag. Ledamöterna i kommunstyrelsen har möjligheter ställa frågor till ledningen för Umeå Energi under sammanträdet. Men för den som skulle önska en mer ordentlig genomgång av Sekabs ekonomi och verksamhet så gives inte den möjligheten.

Ja eller nej till att köpa in (en båtlast?) etanol (för 100 miljoner kronor totalt varav 10 miljoner i Umeå) som sedan ska säljas till ett dyrare pris för att få in pengar i kassan. Det är det beslut som ska fattas om någon timma. Frågan ska sedan gå upp till kommunfullmäktige.

Återigen visar detta på hur orimligt det är med kommunala bolag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.