Så oändligen tragiskt

I går eftermiddag hade nyheterna nått oss om ännu en ung man som avlossat en mängd dödande skott mot sina skolkamrater, den här gången i finska Österbotten.
Den här sortens nyheter väcker en stor förstämning och tankarna går till de anhöriga, både till offren och till den unge förövaren.
Det som hänt kan inte göras ogjort, men återigen inser man det fatala med en generös tillgång till vapen. Sverige har en restriktiv vapenpolitik, vilket man måste vara glad över. Det är dock mycket, mycket viktigt, att de som har rätt att inneha vapen, tar sitt ansvar och förvarar vapnen på föreskrivet sätt. Detta gäller både privatpersoner och de myndigheter som har vapen. Vi kan aldrig helt skydda oss mot vapenstölder men vi måste ta ett gemensamt ansvar och inte underlätta att vapen kommer i fel händer.

2 kommentarer

  1. bara en tanke

    Det ar inte vapnen som dodar. Det ar den sociala atmosfar som pressar, enkelt sagt, problemfyllda individer med samma komplex till dessa dad. Manniskan bakom vapnet dodar. Med hjalp av medias domande attityder, och i detta fall internets glorifiering, pressas individer till sjalvdestruktion. Kanske pa liknande satt som elever hotas med socialtjanst vid sen ankomst har denna person ”svarat” pa ett mycket grymt men tyvarr ”modernt” (enligt internet) satt. Den ”sociala perfektionella beteendepress” som satts pa skolbarn idag ar manga ganger orimlig. (P.s Ska bli intressant att folja lansstyrelsens polisanmalning av umea kommuns socialnamnd. Om arendet behandlas korrekt kommer manga fler att folja, kan antas.)

  2. KL

    Det är klart att vapnen är en förutsättning för en skjutning, där har Lövgren helt rätt. De vapentätaste länderna i världen är USA, Jemen och Finland. Jag kan inte uttala mig om Jemen men både USA och Finland har ju drabbats hårt av skolmassakrar. Skulle detta vara en tillfällighet?

    Nej, en restriktiv vapenpolitik är helt rätt. Finland har insett det nu också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.