Fredspris i kristid

Finländske Martti Ahtisaari har, mycket välförtjänt, tilldelats Nobels fredspris. Denna nyhet får mycket utrymme i media idag – men givetvis bara en bråkdel av det utrymme den finansiella krisen med rätta får.

Jag slås av parallellerna i fredsarbetet och finansverksamheten: allt bygger på att man litar på varandra. Att världens börser idag sjunker kraftigt, trots insatser från en stor mängd nationalbanker, sägs bero på att bankerna inte litar på varandra vilket resulterar i att man inte lånar ut pengar till varandra vilket resulterar i att krisen fördjupas.

Fredsarbete å sin sida bygger på att få parterna att just lita på varandra. Att lägga egen prestige åt sidan och försöka inlemma i sig själv att motståndaren lika väl kan vara en allierad.

Nog är det märkligt, att i det allra minsta liksom i det allra största krävs samma bas för en välfungerande samexistens, nämligen tillit. Tillit är det som utgör den fasta, friska grunden i alla personliga relationer. Tillit, även om begreppet kanske inte används i de sammanhangen, är det som saknas nu när finanskrisen tycks galoppera.

Var finns finansmarknadens Martti Ahtisaari, som kan hjälpa till att lösa upp knutar och återupprätta tilliten? Världen har inte råd med mera prestige just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.