Thomas Hartman och planeringen i Umeå

Nu börjar det bli riktigt spännande! Jag har länge efterlyst en sammanhållen fysisk planering i Umeå men mötts av tystnad framför allt från (s)-håll. Nu ser jag att Thomas Hartman i sin blogg kritiserar kommunens bristande älvstrategi. Kanske händer det något nu, när (s)-myrstacken blir omrörd av en av sina egna?

Att det inte finns någon strategi om hur älven ska kunna bidra till utvecklingen av staden är en sak, om än väldigt viktig. Thomas Hartmans inlägg kan kanske bidra till att pengarna till en gång- och cykelbro mellan Bölesholmarna och Lundåkern läggs tillbaka i budgeten med det snaraste! En enkel och tämligen billig åtgärd för att ge fler möjlighet att utnyttja älven som rekreationsområde än mer.

Det finns många fler brister i den fysiska planeringen, vill jag påminna om. Projektet Staden mellan broarna, som nu kanske börjar förverkligas, kräver nya parkeringsmöjligheter, när kajparkeringen försvinner. Hittills har (s)- och (m)-lösningen varit att gräva ner ett garage under Rådhusesplanaden. Den lösningen tilltalar inte alls ett stort antal umebor – bland annat, kan jag avslöja efter en inte helt vetenskaplig undersökning, ett antal framträdande moderater? Kanske kan det bli en öppning nu när socialdemokraternas traditionellt slutna fasad ändå visar sig innehålla en del sprickor.

Självklart måste vi kunna parkera, men det finns fler alternativ: börja med att titta på den markparkering som redan idag finns längs järnvägen vid korsningen E12 / Östra Kyrkogatan. Att bygga ett p-däck i några våningar här borde inte vara något problem. Inom centrumfyrkanten ligger det dessutom!

Som sagt, spännande blir det! Kanske är detta början till en tydlig och sammanhållen planering, inte minst i centrala Umeå.

En kommentar

  1. Åke Sixtensson

    När det gäller parkering för handikappade, har man tydligen glömt att diskutera den. Många i vår kommun har nu genom tekniska nämndens nya regler förlorat sina parkeringstillstånd. Tekniska nämnden har väl inga handikappexperter, varför handläggs inte dessa frågor av socialkontoret, det är ju handikappfrågor av stor betydelse.
    Man har väl imte tänkt ta bort hansikapplatserna för att få in vanliga parkerare?

    Parkerare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.