Friskolorna – ett lyft för kommunala skolan!

Ser att VK-bloggaren Jan Nilsson reagerar på den illvilja retoriken mot friskolor.

Välkommen in i politikens värld! Debatten har för länge sedan lämnat den hederliga argumentationen utifrån sanna och falska påståenden. Mot friskolor går att anföra precis vad som helst och det tas för dagens sanning.

Det finns en djupt rotad föreställning att det är bara ’överklassen’ som går i friskolor (som för säkerhets skull kallas för privatskolor även av kommunala tjänstemän). Inget kan vara mer fel. Ett stort antal elever går idag i friskolor (eller har gått). De är där därför att de tillsammans med sina föräldrar, har gjort ett aktivt val. Ett val som alla kan göra (eftersom friskoleplatserna numera är ganska många). Att det enbart skulle vara en ekonomisk överklass faller på sin egen orimlighet. Så mycket överklass finns helt enkelt inte.

Naturlitvis är friskolornas populäritet ett problem för beslutsfattande politiker som inte tycker att ’vanligt folk’ ska få göra några val. Utan anser att politiken bör göra alla val för alla. Detta för att ingen ska kunna göra ett bättre val, vilket betraktas som orättvist. Det bottnar sannolikt också i uppfattningen att politiker alltid är bättre skickade att göra val åt allmänheten (von oben principen).

De stora vinnarna på friskolereformen är elever både i friskolan och i den kommunala skolan. Den allt mer hårdnande konkurrensen om elever har tvingat den kommunala skolan att höga sin kvalité.

Förhoppningsvis är det idag färre som väljer från den kommunala skolan utan istället väljer mellan olika skolor, såväl kommunala och friskolor.

Låt bästa skola vinna – så enkelt är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.