Fotbolls-VM 2010 i Sydafrika

Vad som än händer så är det viktigt för alla att fotbolls VM fullföljs. Ett prestige projekt av stora mått.

Träff med den svenska ambassadören i Sydafrika Peter Teljer blev ett intressant möte.
Tillsammans med biståndschefen Dag Sundelin fick beredningen en genomgång av det politiska läget (det finns många frågetecken kring vad som kommer att hända). Att ANC kommer splittras upp i två partier verkar ganska uppenbart. Än så länge är de politiska skillnaderna små, men arbetet fortsätter. Nästa år är det nationellt val.

Det faktum att Sydafrika ska ha fotbolls VM 2010 borde rimligen ha en positiv effekt på politiken framöver. Enorma investeringar, kommunikationer, dämpa kriminaliteten etc. Det är mycket som ska göras och tiden är knappt fram till 2010 för Sydafrika.

Sydafrika inrymmer sanslöst rika personer samtidigt som fattigdomen är enorm, 40-50% är under FN:s fattigdomsgräns med under 1$/dag att leva på. Från den fyrfiliga motorvägen fylld med BMW och Mercedes syns Sowetos kåkstäder, ibland skjul av korrigerad plåt.

Fattigdom, sjukdom och arbetslöshet. Det beräknas att 1 000 personer dör varje dag i Hiv/aids
och 1200 smittas. Ett ofattbart lidande som inte de styrande har velat prata om. Nu har Sydafrika fått en ny hälsominister som lovar att ta krafttag mot aidsepidemin. Företrädaren på posten rekommenderade medicinering med vitlök och rödbetor.

Grattis utdelning av kondomer är ett sätt att möta Hiv/adids men i grunden handlar det om en attitydförändring. Kvinnornas ställning är svag, sexuellt våld vanligt och att använda kondom är ingenting för riktiga karlar (den visserligen från våldtäkt frikände nye partiledaren för ANC Jacob Zuma har uttalat att det räcker med att tvätta händerna).

Nu går färden vidare till ett av SIDA i Sverige finansierat projekt. Fortfarande är en väska borta (se föregående blogg).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.