Förskolan Älgen!

Igår kväll gjorde fp-gruppen ett studiebesök på förskolan Älgen. Jag har varit där flera gånger tidigare även om det var ett tag sedan nu. Vilken energi, vilket driv, vilken vilja att göra det bästa (ibland genom att trolla med knäna).

Att pengar räcker olika långt beroende på hur de hanteras är helt klart. Ett faktum är att genom att vara ekonomiskt smart så går det att ha ett större personalkonto, ett annat är att på Älgen lagas maten.

Att mat är viktigt vet vi alla. Men om alla är överens om det, varför blir det så knepigt i verkligheten. Varför ska just kök rationaliseras bort och till vilken nytta? Älgen visar att det går att göra tvärtom och det tycks i mina ögon fungera väldigt bra.

Det är bland annat därför vi behöver många som vågar göra som Älgen. Starta ett personalkooperativ där det omöjliga blir möjligt och där det är personalen som bestämmer hur verksamheten ska drivas (utifrån de medel som tilldelas). Fler alternativ föder och fler lösningar. Om alla måste göra likadant då föds det inga nya ideer.

Vilka planer har kommunen för att stimulera fler att våga knoppa av verksamhet? Görs det överhuvudtaget några sådana insatser just nu. Det känns som om höstmörket inte bara har sänkt sig över Umeås gator och torg. Revirtänkandet är utbrett när det gäller att ’kommunen’ gör alltid det som är rätt och därför är det bästa valet.

Genom en öppen attityd går det att komma längre. Ett stort tack till alla som vågar, orkar, kämpar för rätten att få göra saker annorlunda.

Nu ska jag till Tegs sjukhem och sedan går resten av dagen till just näringslivet ’Näringslivsgala’. Det ska bli intressant att lyssna på festtalen om hur mycket vi lovordar näringslivet i Umeå.

Mycket snack och lite verkstad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.