Det är alltid friskolornas fel enligt (s)!

Nu går skallet mot friskolorna igen. Andelen behöriga till högre studier har minskat pga. av friskolorna. Igår fick kommunledningen en dragning om att just dessa utskällda friskolor tar emot ungdomar med de allra lägsta betygen och därmed också har de sämsta förutsättningar att ta sig igenom gymnasieskolan. Ungdomar som kanske har 30 i meritvärde dvs. endast har klarat godkänt i svenska, engelska och matematik men i övrigt saknar betyg. Ungdomar utan möjlighet att välja någon tjusig utbildningsvariant.

Förutsättningar för att klar gymnasiestudier saknas i princip trots detta får nu friskolorna skäll för att deras elever inte klarar att komma in på universitetet. Samma friskolor som i vanliga fall får skäll för att de enligt belackarna enbart tar emot stjärnelever.

Det gäller att anpassa argumentationen efter vindarna är uppenbarligen strategin från dem som vill ’mobba’ ut friskolor. Även om argumenten är precis tvärtemot varandra.

Att sedan SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) avslöjar att i Umeå är det 25% av eleverna som hoppar av utbildningen under gymnasietiden är väl sannolikt också friskolornas fel.

En rimlig slutsats vore väl ändå att fundera på varför grundskolan i så hög utsträckning misslyckas med att förmedla grundläggande kunskaper till sina elever. Vilken historia finnas att berätta om dessa elever som helt uppenbart har gått igenom hela grundskolan utan att lära sig ens bråkdelen av vad som är tänkt? Vilken hjälp och stöd finns att få och ges till elever som redan i de första skolåren har problem i skolan?

Alla måste få möjlighet att lära sig läsa, skriva och räkna tidigt i livet. Stöd åtgärder har i flera år satts in på gymnasiet. Borde inte specialsatsningarna göras på lågstadiet i stället. Varför vänta 7-9 år. Det är en väldigt lång tid för en ’lågstadieglutt’.

En kommentar

  1. Vetande

    Holmlund låtsas som om han inte vet att friskolorna får ta emot massor av elever som den kommunala skolan inte lyckats med.
    Den sortens argumentation kanske stärker hans trognaste supporters, men han har otur. Alldeles för många vet hur det är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.