Europarådsmöte i Strasbourg

Måndag förmiddag.

Sitter på utskottsmöte i Strasbourg. Diskussionen och beslut rör hur fler med invandrar/flykting- bakgrund kan bli anställda på kommuner och landsting/regioner.

I salen sitter representanter från Ukraina, Ryssland, Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, m fl. Situationen är väldigt olika. Ukraina undrar hur Italien och Spanien m. fl. tar hand om de 3-5 miljoner personer som har immigrerat från Ukraina. De bävar för att kanske 3 miljoner människor är påväg tillbaks till Ukraina och det klarar de inte.

Malmö lyfts fram som ett positivt exempel. 1997 var 13% av de anställda invandrare, 2006 var det 25%. Genom att vara pådrivande och visa på att kommunen ser att även invandrare söker arbete "proaktiva" så har de lyckats.

Umeå skryter gärna med att vara ett mångkulturellt samhälle. Men när det gäller hårdvaluta som arbete på kommunen då verkar det inte vara samma positiva tongångar. En nyckel till framgång som anges i beslutsunderlaget här är ett starkt och tydligt ledarskap i dessa frågor. Än så länge har Umeå kommun var kallsinnig både till att anställa nyankomna flyktingar på halvtid som samtidigt läser SFI. (staten betalar större delen av kostnaden). Som att pröva avidentifierade ansökningar.

Det finns strukturella hinder. Den som inte ser att de finns kommer aldrig att kunna förändra världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.