Även äldre människor är myndiga!

Eget val inom hemtjänsten. Vem ska fixa städning, inköp, tvätt, matleverans, personlig hjälp, när jag inte klarar att göra det själv? En jätteförändring i synsätt är pågång. Från att kommunen bestämmer allt, till att jag själv får bestämma.

Arbetsdagen började med ett familjeärende (fråga om att föreslå länsrätten att omhänderta barn). För att raskt gå vidare till en informationskonferens om valfrihetsreformen inom hemtjänsten via en ny lagstiftning från 1/1 2009.

I Umeå har redan ca 20-25% en annan utförare än kommunen. Det händer något när brukaren har makten över tjänsten. Framför allt kan jag byta utförare (i Linköping sker bytet på en vecka, och jag behöver inte berätta varför jag vill byta). Deras erfarenhet är att det fungerar alldeles utmärkt. Trots att ett 50-tal har bytt så väljer de allra flesta att stanna kvar hos den de har valt vilket måste tyda på att de flesta är nöjda.

Umeå har ju som bekant bottenbetyg när det gäller kontinuitet (jämfört med övriga kommuner i landet). Hur många ska jag behöva släppa in i mitt hem? Är det rimligt att det kommer 15 – 20 olika personer på en tvåveckors period eller har jag rätt att kräva att schemaläggningen görs så att jag i pirncip får träffa ett mindre antal personer som hjälper mig och dessutom lär känna mig. Trots att politikerna i Umeå i åratal har krävt förbättringar så har det uppenbarligen inte skett särskilt mycket (när det gäller kontinuitet).

I Umeå säger tjänstemän ofta att politikerna inte ska lägga sig i hur beslut genomförs (ett synsätt som inte har stöd i kommunallagen) men helt uppenbart är det en felsyn. I detta fallet finns det uppenbarligen en intressekonflikt mellan vad politiker och de gamla vill = träffa så få som möjligt från hemtjänsten, medan schemaläggare och andra kanske inte tycker att det är lika viktigt.

Det ska bli spännande att se hur många nya hemtjänstföretag som startar upp i Umeå och hur många som byter hemtjänstutförare.

Lagen föreskriver likvärdiga villkor mellan kommunal hemtjänst och alternativa utförare. Nu är det upp till bevis i Umeå. Konkurrensen kommer att vara vilken kvalité som kan erbjudas. Hemtjänsten står helt klart inför nya utmaningar men också stora möjligheter. Vinnarna är helt klart de äldre.

80 år – gammal nog att bestämma själv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.