Öppet Hus på lördag med eller utan politiker och stora barngrupper på förskolan?

Öppet Hus på lördag med eller utan politiker?

Umeå Kommun håller Öppet Hus på lördag. Politikerna (förutom Holmlund antar jag) får reda på tillställningen via pressmeddelande. Från att det (för några år sedan) har varit ett stort pådrag med politisk debatt som en av huvudattraktionerna, är de lokala politikerna reducerade till att i sista ögonblick få veta dagen för kännedom.

Så går det när kommunens styrdokument är att politiken ska bestämma vad som ska göras (det är sagt i budgetskrivelsen) och tjänstemännen bestämmer hur det görs.

När det gäller barngruppernas storlek är metoden en annan. Eftersom samband saknas mellan Vad som ska göras och Hur det ska göras så blir svaret att det går inte. Fattade ’eniga’ politiska beslut gäller helt enkelt inte längre. Det blir inte som det är tänkt. Det påminner ganska starkt om sagan om Mäster skräddare.

Löftet om en kostym omvandlas till något annat och efter lång väntan och nya löften så bidde det en tumme.
Steg för steg så förändras förväntningarna.

Är det inte dags att politiken tar kommandot igen i Umeå? Vad och Hur hänger onekligen mer intimt ihop än vad retoriken i Umeå vill låtsas om. Beslut och utförande måste gå hand i hand.

Idag tillträder Barack Obama. Ingen skulle påstå att han inte är ansvarig för hur hans politik genomförs. Det kanske är något att tänka på även i Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.