Felräkning på försörjningsstödet i Umeå!

Plötsliga oväntade ökningar kan ibland bero på felkontering. Och så är mycket riktigt fallet med de två ökande miljonerna till försörjningsstödet. Två miljoner som enligt Eva Andersson socialnämndens ordförande gått ut till hjälpsökande klienter. Ökningen är en miljon kronor (vilket är mycket det också). Resterande miljonen består av ersättning till stödverksamhet och bokslutstransaktioner (gamla försyndelser). Ingen plötslig ökning av försörjningsstödet (utbetalt till person) utan snarare en resning av balanskontot, fakturor etc inför årsbokslutet.

Försörjningsstödet i Umeå är hett stoff för media. Minsta uppgång noteras och publiceras. Att försörjningsstödet har legat lägre än budget under hela året är det inte lika mycket publicitet om. Dramatiskt berättas det att försörjningsstödet har kraftigt ökat med 2 miljoner kronor under november och december. Vilket naturligtvis är bekymmersamt (men inte sant).

Jag har själv försökt att hålla mig informerad och tycker fortfarande det är märkligt att socialdemokraterna under förra året var emot förslaget att undersöka om att närmare ta reda på varför människor får försörjningsstöd. Kan det möjligen bero på brist på arbete? Men som sagt den typen av viktig information förbjöds.

Det är i sådana lägen som politik mer blir ett spel, retorik och taktiserande än en verklig vilja att få reda på orsakerna och utifrån kunskap gå till beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.