Europaforum och plogad is på Nydalasjön!

I Östersund där Europaforum pågår har politikerna fattat att plogade naturisar är en bra grej! I turistbrochyren läser jag om ’Isen’. Stora bilder på en ensam skridskoåkare (på Storsjön), ’glidarnas stad’. Sjävklart finns det skridskouthyrning att tillgå.

Isen gör Östersund till en bra stad att leva och bo i.

I Umeå vägrar kommunen att ta i frågan om hur Nydalasjön kan bli Umeås Storsjön. Varför inte ploga under de kallaste månaderna? Att isen smälter framåt våren och det därför är riskfyllt att åka då, begriper alla. Men att motståndet är kompakt även mitt under smällkalla vintern är faktiskt obegripligt. Över hela landet går den nya vågen att åka långfärdsskridskor men i Umeå är det omöjligt att ploga för åkning. Såg i någon notis att även Skellefteå plogar isar (om det går i Skellefteå så borde det gå i Umeå?).

Nepp! I Umeå är det omöjligt och därmed är saken färdigdiskuterad.

Tillbaks till Europaforum.
Diskussionerna hur argumenten ska slipas för att Norra Sverige ska ligga bra till i penningutdelningen fortsatte igår och idag i Östersund. Otroligt att så många av topparna i länen samlas för att diskutera frågan. Emellanåt infinner sig känslan av att det som ska förmedlas är: Att bo i Norrland är ensamt, bistert, kallt och långt ifrån civilisationen. Här finns ingenting att hoppas på förutom enorma naturresurser och orörd natur. Som Umebo är det inte riktigt den bilden som jag tycker ska förmedlas om Norra Sverige.

Ibland blir penningsökarfrågan större än själva EU-projektet. Fokus flyttas till den egna plånboken istället för att se helheten.

Nåväl, det är oerhört bra att det finns ett forum som sätter Norra Norrland på kartan och att fler och fler trots allt engagerar sig i EU.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.