Yttrandefriheten i fara i Umeå?

En av dagens nyheter på riksradion är att omhändertagna ungdomar på Lövsta skolhem förbjuds att tala med media. Yttrandefriheten skulle inte gälla för personer under 18-år enligt de ansvariga. Ett helt felaktig uppfattning.

Själv deltog jag på en liknande diskussion häromdagen i ett av kommunens slutna sammanträdesrum. Frågeställningen handlade om (högst berättigad) kritik från enskild hemtjänstmottagare. Ifrågasättande av varför anställda och vårdmottagare skriver brev till kommunen som sedan hamnar i tidningen. Det är inte första gången jag hör tongångar att någon borde säga till media att bara skriva om positiva saker. Att kommunen skulle ha någon form av mediapolicy (dock oklart vad den skulle innehålla). Censur är kanske ett annat ord vad det hela verkade handla om.

Att demokratin kräver en fri och oberoende media som har möjlighet att skriva om det som de finner relevant (utan styrning av makthavare av olika slag) verkar inte direkt finnas med i medvetenheten.

Att den som har hemtjänst ska finna sig i att ett stort antal personer kommer och går i deras hem är inte självklart. Umeå ligger inte direkt bra till i nationella mätningar på antal personer/vårdtagare. Uppenbarligen är detta ett stort förbättringsområde. Fler och fler kommer sannolikt att välja bort kommunen som hemtjänstutförare om det inte sker en bättring på den punkten.

Det är tur att det finns media där de som har synpunkter har möjlighet att göra sig hörda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.