Syndabocken utsedd i Skellefteå för bortspekulerade pengar i Sekab

Läser om att samtliga ledamöter i Skellefteå Kraft AB har ställt sina platser till förfogande. Om det innebär någon förändring i praktiken är inte klart (samma personer kan återuppstå i rentvådd dager, det är lite som katolska kyrkans bikt).

Sekab affären är ett skolexempel på att kommuner ska hålla sig till det de är bra på. Vård, omsorg, skola mm. Att bara få idén att bygga och investera i Afrika för etanolproduktion? Det kan tyckas offensivt och framåtsyftande men då får det ske med kapital som inte ytterst är skattebetalarnas.

Hur är det möjligt att inte informera styrelsen? Är det sannolikt att några personer i hemlighet har satt igång projektet och alla andra är ovetande? Är det rimligt att tro att det skulle vara på det sättet? Här måste det finnas många som idag mörkar. Att inte förstå att en Afrika satsning inte faller i god jord verkar vara väldigt omdömeslöst (sannolikt därför som ingen vill skylta med att de kände till investeringen). Kanske är detta pudelns kärna.

Eller är detta ytterligare ett paradexempel på att varje ledamot inte självständigt fattar beslut och ser till att ha kunskap för detta (aktiebolagslagen krav på ledamoten). I Skellefteå är det partiet som bestämmer och då finns det ingen information att få?

Ingen vågar ifrågasätta för att inte riskera att hamna i kylan. Besvärliga människor som står på sig och är beredda att ta strid för att få klarläggande är en sort som det finns väldigt ont om. De flesta är medlöpare som får betalt för att vara fogliga(genom att få nya uppdrag). I bolagssammanhang är det fullständigt förödande.

Bristen på ansvar och ansvarstagande. Genom en snårig bolagsstruktur sitter VD:arna för Energibolagen tillsammans med ett antal privata aktörer och spelar poker med skattebetalarnas pengar, ett risktagande som ingen bank i världen är beredd att ställa upp på. Skellefteås starke man, Bert Öhlund kallar det för ’otur’ i VF idag. Det är också ett sätt att se på ett risktagande som förmodligen saknar motstycke i kommunal historia (möjligen var Växjö mer illa ute för ett stort antal år sedan).

När pengarna är slut får Skellefteå, Ö-vik och Umeås kommunfullmäktige ’hosta upp’ nya pengar att spela med (i höstas för att köpa billig etanol och sälja den dyrt). Det blev ingen jackpott den gången heller. Etanolmarknaden kraschade helt.

Nu tycks det iallafall ganska ’kört’. Eventuella spekulanter väntar säkert på en rekonstruktion innan det blir något bud. Ingen kommer att köpa ’grisen i säcken’ det är hög tid att alla fakta kommer på bordet.

Tidigare i veckan öppnade Skellefteå och Ö-vik börsen för att om möjligt sopa ihop de sista resterna av den tänkta framgångssagan 101 miljoner kronor från Skellefteå (och jag antar lika mycket från Ö-vik).

Hur illa ställt är det med Sekab? Alla har rätt att veta? Det är våra pengar som ingår för Umeå är det ännu så länge ca 100 miljoner kronor. Det antyddes i VK att för socialdemokraternas del behöver ett nej till nya pengar i måndags, betyda att de kommer att säga nej till nya bidrag i fortsättningen.

I sämsta fall kommer det alltså en ny lånepropå till kommunfullmäktige (mot mångas vilja) att besluta om ytterligare tillskott om 20 miljoner kronor. Tillvadå?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.