Förbjud diskriminering av äldre!

Även inom Umeå Kommun

Köttberg eller inte – äldre anses mest vara till besvär oavsett var de befinner sig. Jag har många gånger förvånats över tongångarna i kommunen att äldre (någonstans över 60 år) helst bör pensioneras bort eftersom de annars tar jobb från de som är yngre.

En mycket märklig och cyniskt resonemang. "Självklart är det frivilligt att sluta arbeta och vi kompenserar bara till en del" är motargumentet när frågan kommer. På alla sätt anses det vara bättre att vara ung och grön än gammal och erfaren.

Erfarenhet blir liksom liktydligt med dement. Att vara över 60 år är detsamma som att vara gammal, utsliten, icke förändringsbenägen – slut som spelare. Attityden är tydlig och djuptförankrad. Ut med de gamla och in med de nya. Nytt blod är bättre än härsken erfarenhet.

Folkpartiet skriver i en debattartikel i dagens DN:
"Äldre som nekas att ha bensinkort. Pigga och krya äldre som inte får flytta till seniorboende. Framstående forskare som inte längre får forskningsanslag vid en viss ålder. Äldre behandlas annorlunda än andra på många områden.

Alldeles för många äldre känner att de inte är delaktiga i samhället på samma villkor som andra, bara för att de uppnått en viss ålder. I många länder är ålder detsamma som vishet och mognad, men inte i vårt land. Här ställs äldres erfarenheter ofta åt sidan. "

Detta måste vi ändra på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.