Baltic leder utvecklingsligan!

Även om badhusfrågan kanske får sin lösning framåt april, kan man för den skull inte säga att Umeå kommit ur sin sega planerings(o)förmåga. Staden mellan broarna – någon som hört talas om det projektet? Som faktiskt har modiga 20 år på nacken vid det här laget.

På Västerbottensnytt (liksom på VK.se) får vi veta att Balticgruppen lämnat in en begäran om detaljplaneändring för kvarteret Forsete – eller, som umeborna kanske mer känner det som, Kungspassagen och resten av kvarteret. Företaget är, enligt Krister Olsson, berett att satsa i storleksordningen 400 miljoner kronor för en storsatsning, som bland annat ska innehålla ytor för handel.

Låt oss nu bara får uppleva en snabb hantering av frågan! Balticgruppen leder stort utvecklingsligan när det gäller utformningen av Umeås stadsbild: medan kommunen stönar och vrider sig under det ok som staden mellan broarna tycks ha blivit, medan företrädare för ett kommunalt bolag hävdar att parkeringsbehovet inte kan lösas där det är mest rimligt (eller minst skadligt) utan måste ske i absoluta centrum, ja, kort sagt, medan kommunala företrädare och ledande politiker tycks ha fastnat i en kallnande knäcksmet, presenterar Balticgruppen idé på idé. I det här fallet alltså en utveckling av ett viktigt centralt kvarter. Låt oss agera snabbt! Här finns möjligheter till utveckling! Hur var det det stod skrivet i marknadsföringsbroschyren? Umeå. Vill. Mer.

Gör vi det? Vill vi något alls?

En kommentar

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Tro inte att badhusfrågan löses i april när så mycket oklarheter fanns vid senaste redovisningen i Närings- och planeringsutskottet från badaktörerna. Någon godkänd tävlingsbassäng för 50:an finns inte, då de som ska godkänna inte sett några ritningar.

  Något besked om kommunens driftsbidrag gavs inte och inga frågor klargjorde skillnaderna mellan Norrvidden och Lerstenen. Uppgifter säger att besöksantales sänkt jämfört med Badutredningen så att högre bidrag kan fås och säkerställa vinst. Finns badentreprenrörer klara som garanterar driften? För 10, 20… år?

  Ju närmare beslut kommer, för kommunen och badaktörerna, desto fler frågor som borde ha varit avklarade för länge sedan.

  Nannabadet är gökungen i Umeåboet som ”äter” andra planeringar. Varför vidhållande vid en allt sämre badlösning? Särskilt nu i jämförelse med Baltcigruppens geniala idé med evenemangsarena och bad ihop på Hamrinsberget, en innovation tekniskt och miljömässigt, hållbart m a o.

  Politisk satsning här passar i UMEÅ. VILL MER och för 2014-ansökan. Politiska nej riskerar motsatsen, kanske hela kulturhuvudschansen om 2014–juryn följer medierna i Umeå och Lund dessutom. Krister Olsson-intervjuerna i TV 4 Umeå och Västerbottensnytt med Jantelagens rådande i Umeå, kan bli droppen….

  Noterar med glädje att du nu säger ”kanske” om badhusfrågans lösning. Moderatledaren Ågren har också en liten Brasklapp i ”hoppas” och kristdemokraternas Sellström vill ha mer ”lyhördhet”. Så tendensen är tydlig mot tidigare tvärsäkerhet om Nannabadets förträfflighet.

  När kommer fingertoppskänslan att se att förra privata bad-vård-hotell-satsningen, Aktivariet på Nanna, som sjönk, alltmer liknar dagens ”Aktivariet” och går samma väg?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.