Det gäller att ha en plan Lennart! (Holmlund)

800 folkpartister samlas i Linköping. Gunnar Wetterberg föreläser, underhåller och undervisar församlingen (liksom alla andra politiska församlingar i Sverige – det finns inte så många föreläsare som har så högt underhållningsvärde som han).

Det gäller att ha en plan och sedan revidera den är hans budskap just nu. Den som inte har en plan kommer definitivt inte att hitta rätt.

I Umeå är det oklarare än någonsin, vad vill vi, vad kan vi, och vart ska vi? Inget av detta finns det svar på när det gäller planeringsfrågor. Vart går Umeå? Ja, eftersom kommunens majoritet inte har någon uppfattning om detta så lekar alla "kremlologer" (lite oklar på om det är så här det heter). Vem har sagt vad och till vem? Hur ska det tolkas att några från handeln (och Umeå C) går ut och pratar om att biblioteket ska flyttas. Är det sant att Torsten W har satt sig emot att flytta biblioteket och innebär det att det inte kommer att flyttas?

Socialdemokraterna i stadshuset ger inga tydliga besked. Baltic kommer däremot med förslag på förslag och dessutom ser till att det händer något. Konstnärligt Campus går framåt i byråkratin, de är beredda att utöka handelsytor etc (utan att bibliotekets måste flyttas) och har dessutom ett förslag till en Multiarena (med eller utan bad).

Det är hög tid att kommunen möter Baltic med öppna armar. Utan näringsliv så blir det inga satsningar, utan entreprenörer som vågar satsa så kan Umeå hälsa hem.

En kommentar

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Utan plan blir Umeå en planlös stad som nu med allehanda projekt som driver omkring. Självklart ska en kommun möta alla entreprenörer med öppna armar. Men med Jantelagen nyligen antagen i kommunfullmäktige blir det inte lätt.

  I motiveringen till umepolitikernas avslag på mitt medborgarförslag om att belöna lönsamma medborgarförslag står följande:

  ”Har kommunen för avsikt att effektivisera eller rationalisera sin verksamhet för att spara pengar utförs det arbetet antingen internt eller med stöd av konsulter som har upphandlats i enlighet med reglerna i lagen om offentlig upphandling.”

  Vilket ju innebär att utomståendes initiativ, som Balticgruppens evenemangsarena/bad-förslag med miljö- och värmevinster i Hamrinsberget, inte får ”effektivisera och rationalisera” då ingen upphandling skett i förväg.

  Inte heller mina barnstugeforskaridéer om ”effektivare och mer rationella” lösningar för dagismiljöer får då prövas pga Umeås antagna Jantelag.

  Om inte denna lag snarast omprövas och entreprenörer utifrån utan upphandling i förväg får chansen att satsa i Umeå ”så kan Umeå hälsa hem”.

  Så nu gäller det att ha en plan för hur denna jantelag avskaffas. Folkpartiet i Umeå får gärna gå i spetsen här, t ex med en motion som upphäver Jantelagen ovan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.