Lika villkor mellan friskolor och kommunala skolor!

Självklart måste alla barn oavsett om deras föräldrar väljer en kommunal skola eller friskola vara lika värda. Allt annat är orättvist och snedfördelat!

Tvärtom vad Lennart Holmlund tycks tro så delar inte svenska folket socialdemokraternas värderingar om skolan. (Det är väl därför som socialdemokraterna i allt väsentligt nu tycks ha bytt fot åtminstone på centralplanet).

Alla barn ska erbjudas mesta möjliga hjälp när det gäller att lära sig läsa och skriva. Alla barn ska ha möjlighet att gå i en säker och trygg skola. Lärare och skolledning är en stor del av nyckeln till hur det ska gå för barnen. Utan duktiga och engagerade lärare är det svårt att skapa en skola i världsklass. Utan duktig skolledning blir det tungt.

Av hävd har det varit tillåtet att förkovra kunskaper i idrott, musik etc. Men den som är duktig i matematik, varför ska inte det barnet få möjlighet att få utveckla denna kunskap i skolan?

När jag själv gick i skolan så skälldes de duktiga för att vara "plugghästar" mm. Den som ville mycket skulle sättas åt. Den duktiga var tvungen att smyga med sina kunskaper för att inte stöta sig med sina kamrater. De som var häftiga (drack alkohol och rökte) hade i allmänhet medelmåttiga betyg (eller dåliga).

En förödande inställning i en tid då kunskap och kreativitet är det som ska skapa arbetstillfällen i framtiden.

Det är därför jag är glad för att föräldrar och barn numera kan välja skola. Ingen ska behöva bli mobbad för goda läskunskaper. Alla ska ha möjlighet att utvecklas i skolan (inte enbart de som är duktiga i sport).

Och inga duktiga flickor ska placeras som stöddämpare mellan "busiga" killar. Flickor vars egen utveckling sätts på undantag inför uppgiften att hjälpa kamrater som inte klarar uppgiften lika bra. Allt för ofta hör jag argumentet mot friskolor att ett problem för den kommunala skolan "skulle" vara att de dräneras på duktiga elever.

Om detta är ett problem så är det antagligen fel på undervisningen. Alla har rätt till utveckling även den som är duktig måste få stimulans. Duktiga flickors uppgift är inte att underkasta sig pojkarnas behov av hjälp!

En kommentar

  1. christine h

    Ja så sant. Min egen dotter harvarit stötdämpare under hela sitt skolliv och axlat den rollen, tar inte plats. Det är svårt och något vi alltid fått kämpa med även i friskola. Kräver inget och får därmed inget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.