Bevara sexköpslagen

Den som följt med i media den senaste veckan har säkert noterat att röster höjts om att avskaffa den s.k. sexköpslagen. För mig vore detta dock att gå i helt fel riktning. När Sverige för 10 år sedan tog ledningen i kampen mot prostitution genom att göra sexköp olagligt så var motiveringen dels att så klart komma åt och straffa de som ändå trotsade lagen men också, framförallt, att markera att detta beteende inte är godtagbart. För mig är dessa argument giltiga än idag.

Jag skulle vilja jämföra sexköpslagen med den mot barnaga som kom i slutet på 70-talet. Även där var Sverige unikt och debatterna om lämpligheten i att bestämma över hur föräldrarna skulle uppfostra sina barn rasade. Lagstiftningen kom på plats och idag finns det väl knappast en människa som vill avskaffa den?

På samma sätt tror jag att sexköpslagen kan spela en stor roll i hur svenska folket ser på prostitution och det utnyttjande som sker i dess fotspår. Visst, den kommer precis som med våldet mot barn tyvärr alltid att finnas där men den förändring i värderingar som lagstiftningen åstadkommer får ändå positiva följder på omfattningen. Därför ska förbudet mot sexköp bevaras.

2 kommentarer

  1. Jessica

    Det är det skrämmande facit vi har. Visst kan man tycka att det är en ”tydlig markering”, men prostitutionen har flyttats från gatorna till mer ljusskygga platser där det är svårare att övervaka. Dessutom finns det indikationer på att fler prostituerade utsätts för våld och grova övergrepp idag än någonsin tidigare. Det som förut handlade om att betala för ett samlag eller en avsugning har idag blivit att betala för att slå eller kissa, bajsa och kräkas i kvinnans mun.
    Den utvecklingen kan vi tacka förbudsivrarna och politikerna för!

  2. Mannen

    Jessica, ditt resonemang håller inte. Tror du verkligen sexköpslagen gör att människor blivit råare? De vanliga kunderna som du syftar på, dvs Svensson, har till stor del försvunnit men de sjuka är kvar, helt rätt, men är det verkligen ett problem att Svensson inte längre köper sex?

    Dessutom antyder du i din rubrik att inte heller barnagan har minskat. Vad grundar du det på? Jag kan lova dig att det har den, det är bara det att den uppmärksammas mer. Förut var mörkertalet naturligtvis enormt. (Även om det fortfarande är betydande)

    Sexköpslagen och förbudet mot barnaga är viktiga beslut i kampen mot allvarliga brott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.