Utbildade rektorer bra förslag!

Alla rektorer som anställs ska genomgå rektorsutbildning. Ett självklart och väldigt bra besked från minister Jan Björklund.

Visst är det konstigt att det inte redan är så. Att det svåra rektorsuppdraget som betyder så mycket för så många, inte har några stipulerade kvalitétskrav på den som utföra detsamma. Rektors ansvar är enormt och kräver ett tydligt ledarskap. Personliga egenskaper men också mycket detaljkunskaper i lagar som rektor är direkt ansvarig för på sin skola enlig både nuvarande och kommande skollag.

Till allt detta ställer sig Umeå Kommun frågande. Kravet på en tydlig rektor/ skola avvisas helt. Jag är inte förvånad, till det har jag varit med alldeles för länge.

Framgångsrika friskolor har oftast ett tydligt ledarskap som tillsammans med medarbetare skapar en god studiemiljö för eleverna. Något för, ordförande i För- och grundskolenämnden Margareta Rönngren att fundera över när hon ondgör sig över friskolor. Det finns bevisligen faktorer som får föräldrar att välja en friskola framför den kommunala skolan.

En tydlig rektor är säkert en sådan faktor!

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Politikers kompetens?

    UPplysningsvis, rektorerna har utbildning. Många får ingen anställning förrän de har den. Möjligen inte i friskolor av tvivelaktig karaktär, men där spelar ju heller inte lärarnas utbildning någon roll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.