Rationalisering i Umeå

Är det vårdföretagen/friskolorna som utför saker och ting för billigt? Eller är det kommun och landsting som är för dyra?

Frågan har vuxit sig allt större de sista dagarna. Kan företag, som i konkurrens med det offentliga vunnit upphandlingar, gå med vinst och samtidigt utföra allt de har lovat? Det skulle isåfall betyda att den offentliga verksamheten kostar ofantligt mycket för mycket.

I ilfart har arbetet startats för att forma den framtida förvaltningsstrukturen inom Umeå Kommun. Finns det saker som görs alldeles för kostsamt utan att medborgarna får ut något utav det? Svaret är ja. Det finns verksamhet som kan göras billigare genom samordning och bättre struktur. Om detta är i princip alla överens.

Nästa steg är att skriva fram ett direktiv till kommunfullmäktige om vad som ska göras och med vilken tidsplan.

Kris och ont om pengar tvingar fram förändringar. Förändringsviljan inom Umeå Kommun känns väldigt stor för närvarande. Men om det kommer innebära en valfrihetsreform är ännu för tidigt att uttala sig om.

Etiketter:

5 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Självklart går det att förbättra och förbilliga!
    För över 30 år sedan fick vi mot slutet av året på det på dagis jag jobbade veta att förvaltningen tyckte vi skulle göra av oss med det vi hade i budgeten. Annars riskerade vi få mindre nästa år. Jag reagerade mot denna slöseriuppmaning och tyckte vi skulle hellre spara och få kvar hälften i stället, så sparade vi även åt hela kommunen. Lämnade idén i förslagslådan i kommunen. Fick inget gensvar, men väl pennor som tack för förslaget.

    Som företagare med dagismiljöer som specialitet och forskande kring barnstugelösningar (förskolebyggnaderna), har jag genom åren sett hur det slösats med nya utformningar utan utvärdering i stället för att få en flexibel typmodell grundad på utvärderingar.

    Problemet nu är. liksom för 30 år sedan, att byråkratin och politiken inte är van att ta emot förslag utifrån som man inte själv kommit på, detta eftersom ingen öppen konkurrens tillåts då nya idéer inte har vägar in och kan bedömas opartiskt.

    Så om nu en förvaltningsstruktur ska ändra på detta, är det viktigt att Umeås politiker blickar bakåt och se vad som har brustit, se om det gäller fortfarande och därefter förändra. I det fallet bör då kommunen köpa denna förändringskuskap utifrån, gärna på en öppen marknad. Och inte låta de som ansvarat för bristerna nu få ansvara för att komma på vad man brustit i. Dvs det behövs konkurrens även i detta skede i en förändringsprocess.

  2. Mats

    Javisst finns det mycket att organisera om inom Umeå Kommun!

    Börja med att se över hur många hel- och deltidsanställda politiker det finns inom kommunen – där kan man skära så det dånar om det.

    Gå sedan vidare med alla chefstjänstemän – där finns också ett överflöd fortsätt sedan att göra som alla städerskor gör – sopa trappen vidare uppifrån!

  3. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Mats (2009-09-11 10:15)
    Måste göra dig besviken om du tror att några nedskurna politiker skulle ”fixa” hela saken. Hur tycker du att kommunen ska styras? Räcker det med en politiker t .ex Holmlund eller Ågren? Anser du att demokrati inte får kosta?

  4. Mats

    B-M L – läs hela min kommentar innan du svarar – gör inte som vanligt att välja ut det du tycker stödjer dina tankar – det står att man skall börja med politikerna – inte att det skulle ordna allt.

    Visst demokrati skall få kosta – men det innebär inte avlönade ”proffstyckare” som du och de andra politikerna i kommunen – demokrati är att folket får säga vad man tycker och ha medbestämmande!

    Ett typexempel på ”proffs demokrati” är spelet runt kulturhuvudstadsåret – Umeås befolkning vill till övervägande del inte ha detta ”jippo” men det vill ni – politiker och kultureliten – och då blir det så!

    Kallar du det demokrati?

    Det gör inte jag.

  5. Britt-Marie Lövgren

    Svar till Mats (2009-09-13 11:10)
    Hej Mats!
    Du är övertygad om att Umeås befolkning inte vill ha kulturhuvudstadsåret. Jag har möts av motsats reaktion. Kanske finns sanningen i betraktarens öga. Jag har förstått dina synpunkter när det gäller politiker och delar inte din uppfattning. Demokrati handlar också om att folket (numera med personval) väljer sina representanter. Om väljarna är missnöjda så går valet till någon annan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.