Mer pengar till äldreomsorgen!

Det regnar pengar över kommunen. Hur ska de fördelas? Det är dagens stora fråga. I debatten tycks det finnas en tro att det stora problemet för Socialnämnden är försörjningsstödet. Ja, försörjningsstödet har ökat men det "skenar" inte som Lennart Holmlund påstår. Det påståendet är Lennart Holmlund ensam om inom Umeå Kommun.

Däremot har det parkerat sig på en högra nivå. 10 miljoner kronor mer än budget i år är dagens "stalltips". En av orsakerna är naturligtvis att ungdomar som inte får sysselsättning har nära till försörjningsstödet. Den som inget äger har en snabbare ingång till stödet. När konjunkturen vänder kommer också försörjningsstödet att minska.

Betydligt svårare är det med de ökade kostnaderna i äldreomsorgen, handikappomsorgen och individ- och familjeomsorgen. Det kommer inte att bli färre som behöver äldreomsorg mm. Snarare är den gruppen i starkt ökande, samtidigt som pengarna minskar. Totalt behövs det bara för 2009, ytterligare 30 miljoner mer för att täcka kostnaderna (40 miljoner om försörjningsstödet räknas in).

Något att fundera på när huggsexan om statens manna från himlen ska fördelas. Det är bara bita i det sura äpplet och inse att vi alla blir äldre år från år. Alternativet är faktiskt ännu tristare.

Etiketter:

En kommentar

  1. Mats

    ”Åsså” var det där med att sänka kostnader i Umeå Kommun genom att ta bort ett antal arvoderade politiker och höga chefer – jag saknar fortfarande ett svar från dig på tidigare blogg – eller är det för känsligt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.